RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full gass på Oslo-møkka

Foto: Morten Qvale (Renovasjonsetaten Oslo)
Her er Oslos første biogassbiler. Nå satser hovedstaden for fullt på drivstoff fra møkk og avfall.

I Oslo kjører i dag 33 renovasjonsbiler som går på biogass.

- Dette var fjerde gang vi konkurranseutsatte innsamling av avfallet i Oslo, og for første gang vektet vi miljø med så mye som 25 prosent. Dermed ble også tilbudene mer miljøvennlig, og det har heller ikke blitt særlig dyrere. Dette viser at det er kostnadseffektivt å ha miljøvennlige biler på veiene, sier kommunikasjonssjef Kristin Bergersen i Renovasjonsetaten i Oslo.

De første bilene kom 28. april i år. Fra mai neste år skal alle 65 renovasjonsbiler i fylket kjører på det miljøvennlige drivstoffet.

I tillegg planlegger Ruter å kjøre 12 busser på biogass fra neste sommer.

- Dette er ikke formelt signerte avtaler ennå, men vi har ambisjoner om å komme med 12 biogass-busser neste sommer, sier Halvor Jutulstad i Ruter.

Gass-produksjon på vei
Foreløpig henter renovasjonsbilene biogassen fra Østfold og Sverige, men nå gir byråd Jøran Kallmyr i Oslo full biogass på egne prosjekter.

- Ja nå har vi fått den forsikringen vi trengte for at det ikke blir avgift på biogass, sier en fornøyd byråd Jøran Kallmyr i Oslo.

Onsdag kveld gikk finansminister Sigbjørn Johnsen ut på NRK Østlandssendingen og forsikret om at det ikke blir avgift på biogass, selv om biodiesel har fått avgift.

Dermed fortsetter Oslo kommune med planene om å bygge et stort biogassanlegg på Romerike. Dette anlegget skal lage biogass og gjødsel av alt matavfallet fra hele Oslo. Det skal stå ferdig i 2011 - samtidig som alle i Oslo skal være igang med kildesortering av matavfallet.

- Det er jo helt tragisk det som skjedde med Uniol, og Oslo kommune har ikke tenkt å bruke en halv milliard kroner på et anlegg som ikke lønner seg. Vi vet at Frp og Høyre ikke kommer til å innføre avgift på biogass. Nå har vi fått en forsikring om at denne regjeringen ikke kommer til å gjøre det. Da føler vi oss rimelig trygge, sier Kallmyr.

Tenker stort
I februar åpner det første biogass-anlegget på Bekkelagskaia i Oslo. Her lager de biogass på kloakken fra 280.000 husstander i Oslo.

Målet er at all offentlig transport i Oslo skal gå på biogass.

- Drømmen er at dette skal kunne bli kommersielt lønnsomt også. Jeg ser for meg at dette etterhvert blir et eget aksjeselskap med private aktører, og at vi kan ta imot avfall fra andre steder enn Oslo også, sier Kallmyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere