Norske bønder sliter med de økte kostnadene, og mandag morgen møttes landbruksminister Sandra Borch (Sp) og Frp-leder Sylvi Listhaug til debatt på Politisk kvarter på NRK

Der fikk Sp-statsråden en uventet utfordring fra Listhaug, som krever mer matproduksjon - og økt støtte til bøndene.

- Veldig mange sliter tungt nå, og alle utgiftene eksploderer. Mange sliter nå med å betale regningene sine, sa Listhaug i debatten, og påpekte:

- Vi må få dem til å produsere mer korn, og det hjelper ikke med fagre løfter.

Les også: Ukraina-krigen dobler prisene: – Vi får ikke tilbud en gang

- Nektet å gi dem det

Som følge av krigen i Ukraina har særlig råvareprisene og strømprisene økt, og det mener Frp-lederen regjeringen gjør alt for lite med.

- Det som hjelper er å konkret vite hvilke rammebetingelser som skal gis. Det nekter Senterpartiet å gi dem, og derfor er det mange bønder nå som ikke kommer til å produsere korn - som i hvert fall Fremskrittspartiet mener at de definitivt burde i den situasjonen vi er i nå, sa Listhaug.

Hun understrekte samtidig at hun ikke frykter at nordmenn skal sulte.

- Vi har penger og kan kjøpe, men i andre deler av verden er det mange som har vært avhengig av å kjøpe korn fra Russland og Ukraina. Det er nå overhengende fare for at vi kan få sult, og med det kan vi få en migrasjonsbølge til Europa som rett og slett kan knekke kapasiteten på mange områder, sa hun, og la til:

- Derfor er det ansvarsfraskrivelse fra Borch om hun ikke kan gå ut og si hvordan hun skal kompensere bønder for alle de økte utgiftene som de har.

Les også: Økte priser på smør: – Dette må Tine forklare

Borch: - Det var nye toner

Borch trodde imidlertid ikke noe på Frp-lederens fagre løfter.

- Det var nye toner fra Fremskrittspartiet dette. Men det er vanskelig å ta det Sylvi Listhaug sier seriøst. Det er bare noen måneder siden de satt og stemte ned forslaget vårt, sa hun, og fortsatte:

- For noen måneder siden når gjødselprisene også var økte, så stemte Frp ned forslaget om å gi tilleggsbevilgninger til bøndene.

Listhaug kontret raskt tilbake:

- Det er krig i Europa, og det eneste du snakker om det er det som har skjedd tidligere. Jeg tror det ikke er en bonde i landet som blir noe klokere av å sitte og høre på deg, sa hun oppgitt.

Hun mente regjeringen er «totalt handlingslammet» i krisen vi står i.

- Det er ikke godt nok

Det Senterpartiet ønsker, er å få tilbake de gamle beredskapslagrene for korn, noe krigen i Ukraina for alvor har aktualisert behovet for.

- Det er ikke godt nok, og når Senterpartiet en rekke ganger fremmet forslag om beredskapslagre de siste årene så har vi blitt nedstemt. Trygve Slagsvold Vedum la inn en startbevilgning da han var landbruksminister, men det var det Listhaug som fjernet da hun ble landbruksminister, påpekte Borch i Politisk kvarter.

Store siloer er blitt lagt ned de siste årene, og er blitt bygget om til leilighetsbygg flere steder i landet. Om lag 20 prosent av lagringskapasiteten er fjernet.

Ukraina er den fjerde største hveteprodusenten i verden, og Russland er den største.

Les også: Høye priser gjorde at tomatbonden Jon Olav (59) tok en uvanlig beslutning: – Jeg måtte bare klinke til

Ble fjernet i 2003

Borch fortalte at regjeringen nå har satt i gang et utredningsarbeid for å få på plass kornlagre i Norge igjen - og et av alternativene er kornlagre på norske bondegårder.

- Det er viktig å trenge forsikring før vi trenger forsikringen, og det har vi sett en rekke eksempler på i det siste, nå sist med krigen i Ukraina, sa hun.

I 2003 ble beredskapslagrene for korn avviklet i Norge, og senest i 2020 stemte Høyre, Frp, Venstre og KrF mot lagring av korn.