Se krangelen i videovinduet under:

Miljøpartiet de Grønne (MDG) mener Norge må gi pengene vi tjener på krigen i Ukraina, tilbake til landet. De anslår at det blir rundt 1.500 milliarder kroner.

Mandag morgen barket MDG-leder Une Bastholm sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum til debatt om forslaget i Politisk kvarter på NRK.

- Jeg skjønner at debatten er ubehagelig for Vedum, det er ubehagelig å ta etiske valg. Jeg mener vi ikke kan sitte og tjene så mye penger på en krig som har rammet Ukraina, i et land i Europa som vil prege alle europeiske land - uten at vi stiller opp med det Norge kan stille opp med mest - og det er penger, raste Bastholm.

Les også: MDG vil gi 1.500 milliarder kroner til Ukraina

- Glemme alt ansvar

Olje- og gassinntektene har nemlig skutt til himmels etter at krigen brøt ut, og Basholm mener det er åpenbart at Norge bør gi tilbake ekstrainntektene.

- Nå er det en helt enorm katastrofe i Ukraina. Det er en folkevandring ut av det landet nå som kommer til å prege Europa i lang tid framover. Så vet vi at Norge tjener mye penger på en høy oljepris, og anslagene er et helt statsbudsjett, påpekte hun i debatten.

Bastholm mente at vi nå har to valg:

- Vi kan putte de pengene inn i oljefondet som vi vanligvis ville gjort, vi kan håpe at verden ikke legger merke til det, glemme alt av etikk og ansvar. Eller vi kan gjøre noe som jeg mener kunne vært historisk, og en mulighet for Norge å kunne bidra, sa hun.

Les også: Strømprisene til himmels: - Oppriktig bekymret for hvor dette skal ende

Vedum: - En uverdig debatt

Vedum slo imidlertid kraftfullt tilbake mot MDGs forslag.

- Alle taper på krigen, og det er egentlig en litt uverdig debatt. Hvis man tar med seg hele regnestykket, så har Norge på grunn av at vi har oljefondet tapt mer enn vi har såkalt vunnet, fordi oljefondet har tapt så mye i verdi, sa finansministeren, og la til:

- Men jeg liker ikke den debatten, fordi det blir jo ikke slik selv om vi i gåseøyne blir fattigere nå enn vi var i januar. Det blir en helt uverdig og veldig merkelig debatt - for vi må jo stille opp uansett.

Men Bastholm mente Vedum ikke kunne sidestille det oljefondet taper i verdi, med inntektene Norge nå vet vi kommer til å få.

- Det å gi bort 17 milliarder som et utspill, det er særdeles uklokt. Dessverre er ikke regnestykket så enkelt som Bastholm sier, gjentok Vedum.

Mandag morgen starter regjeringens budsjettkonferanse på Klækken hotell på Ringerike, der budsjettarbeidet for 2023 starter. Budsjettkonferansen varer fram til onsdag.