Det store gjennomgående temaet under partilederdebatten er ikke overraskende om regjerings koronahåndtering, nedstengningen av landet og hvordan smitten har økt blant unge.

Både Audun Lysbakken (SV) og Une Bastholm (MDG) uttrykte sin misnøye over tiltakspakken til grønn næring.

- Problemet med den oljepakken var at det var en ensidig satsing på olje dessverre. Det ble en pakke som gjør at vi risikerer å gjennomføre oljeutbygginger som ikke vil lønne seg for Norge, sier Lysbakken.

Se Jensen angripe Bastholm øverst i saken!

Han sier videre at denne typen støtte ikke burde bli direkte gitt til oljeselskapene, men i stedet en mye mer aktiv industripolitikk som sørger for at man raskere kommer i gang med grønne oppgaver.

Bastholm sier at hun mener barn og unge i dag fortjener politikere som klarer å håndtere pandemien på en måte som ikke forsterker klimakrisen.

- Den pakken vi fikk i vår, den mener jeg er det største sviket mot barn og unge siden jeg gikk inn i politikken. Fordi den pakken var en ren skattepakke til en enkeltnæring, som man ga uten at man en gang gjord ene skikkelig vurdering av hvilke vurdering man hadde for å satse fullt på grønt, tordner Bastholm.

Siv Jensen er ikke veldig fornøyd med Lysbakken og Bastholms utspill.

- Jeg blir helt svett jeg, når jeg hører Une Bastholm. Hun skal altså legge denne næringen ned over natten, og skjønner ikke hvilke dramatiske konsekvenser det vil få for norsk økonomi. For 200.000 arbeidsplasser, og for muligheten vår til og faktisk ha industri i Norge også i årene som kommer. Jeg er stolt over at vi har vært med på å forbedre denne ordningen i Norge, sier partileder i Frp, Siv Jensen.

- I den grad det panelet her forholder seg til forskning og fagkunnskap, så er det hevet over enhver tvil at finansdepartementet var tydelig på at den pakka her ga høy risiko for ulønnsomme investeringer i oljevirksomhet, svarer Bastholm.

- Burde ikke ha åpnet opp igjen

Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet partilederduellen med Erna Solberg (H) med å kritisere åpningen av Norge i juli.

- Jeg mener at med det vi vet nå, så burde vi ikke åpnet opp igjen i juli. Da trodde jeg at vi hadde med oss lærdommen fra midt i mars, for da var smitten i omløp. Det kom fly fra Nord-Italia og Asia, og vi måtte stenge ned, sier Støre.

Videre sier partilederen at mottakssenteret på Gardermoen burde ha blitt åpnet allerede 5. juli, og kaller det uforståelig at det ikke ble åpnet før.

- Man kom bak på i mars, det fikk vi rettet opp i en stor dugnad, og jeg vil anerkjenne Erna Solberg for å ha ledet oss gjennom dette på en god måte, sier han.

Til det svarer statminister Solberg at hun er glad for at Støre innrømmer at dette er etterpåklokskap.

- I juli så mente du egentlig at det var riktig å åpne, og det tenker jeg er riktig å si. Vi mente i juli at vi hadde kontroll på en situasjon. Vi har opplevd folk som hadde vært kjempeflinke på å følge de grunnleggende smittereglene før sommeren, som på slutten har vært litt mindre flinke til å følge de. Men vi sa også den gangen at smitten kunne komme til å øke.

På Twitter er ikke folk helt enig hvem som vant duellen mellom Solberg og Gahr Støre:

Reiselivet en av grunnene til at landet åpnet

Avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande trakk frem reiselivet som en av grunnene til at landet måtte åpnes igjen i juli.

- Norsk reiseliv har hatt kjempeutfordringer. Vi har så mange små bedrifter som prøver å bygge opp arbeidsplasser på bakgrunn av reiselivet. Vi åpna ikke bare grensene for at vi skal dra til Syden, vi åpna grensene for at norske borgere skal kunne ta de valgene selv, men at også norsk reiseliv skulle kunne få muligheten til å få internasjonale reisende inn, sier Grande.

- Valgte sydenturer foran studentene

Une Aina Bastholm, leder i MDG, sparer ikke på kruttet når hun kritiserer regjeringen for valget om å åpne for cruisenæringen.

- Jeg mener at, satt på spissen, så har regjeringen valgt å prioritere cruisenæringen foran det brede laget av kulturarbeidere.

Videre mener Bastholm at regjeringen har valgt Sydenferiene foran det at studentene som er nye i byen kan møtes å bli kjent med andre.

- Også må vi huske på at fadderukene er mye mer enn fest. Så heldigvis er det mye fadderuker som kan gjennomførers også, og det er viktigst at alle forholder seg til smitterådene, men jeg mener at det burde være mer gjennomtenkt hva som er viktigst. For jeg tror de fleste ville vært enige om at hverdagen vår er viktigere, sier hun.

Behandlingen av eldre

- Det som det har vært verst å se på, er hvordan de eldste har hatt det. Det er alt for mange som det siste halve året har dødd alene, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

- Når vi skal se på koronasituasjonen om ett år, tror jeg noe av det vi kommer til å skamme oss over, er at man ikke gjorde tiltak der, sa han videre.

Vil ha obligatorisk testing

Jensen tok til orde for obligatorisk testing ved innreise til Norge, det fikk hun stor motbør for fra Støre.

- Ett sånt tiltak som vi kan iverksette nå, det er for eksempel å innføre obligatorisk testing av alle som kommer til Norge, sa Jensen.

- Tvangsmessig testing er ikke en god idé. Og det sier folkehelsemyndighetene, det er ikke måten du får tillit til dette systemet, svarte Støre.

Koronavaksine

- Vi skal gjøre mye for å sikre vaksinen når den kommer. Det vi skal gjøre er å sikre en fordeling, som er rettferdig, og som også inkluderer de aller fattigste, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

- Skal Norge tvinge seg frem foran et land som for eksempel Malawi for å få tak i vaksine når den kommer? Spør debattleder Fredrik Solvang.

Der får han et soleklart nei fra flere partiledere spurt, deriblant Ropstad, Jensen og Bastholm.

En av de som derimot sier ja, er Slagsvold Vedum.

- Det er jo helt utrolig om førsteprioriteten til norske myndigheter om de skal sikre vaksinen i Sverige, og ikke Norge. Vi må sikre at vi får vaksinen i Norge så fort som mulig, uten at det går på bekostning av andre, sier han.

- Avhengig av Kina

Siv Jensen griper også muligheten til å stille spørsmål ved landets avhengighet av Kina.

- En ting vi har sett veldig tydelig i kjølvannet av denne pandemien, er at vi har gjort oss veldig avhengig av et land, et ganske krevende diktatur, nemlig Kina. Vi importerer veldig mye smittevernutstyr derfra, og jeg mener faktisk at det er noe regjeringen må svare for, sier Jensen.

Hun fortsetter:

- I tillegg ser vi at både denne pandemien og tidligere pandemier kommer fra disse dyremarkedene i Kina, som ingen utfordrer kinesiske myndigheter på. Jeg mener det er en diskusjon vi er nødt til å ta fordi vi har gjort også så avhengig av dem. Og nettopp derfor mener jeg at selv om jeg er for friest mulig handel i verden, om Norge bør bygge opp sterkere beredskap hjemme knyttet til medisiner og smittevernutstyr.

Partilederne var også innom krisepakken for oljeindustrien, koronavaksine og diskusjonen om globalt samarbeid kontra nasjonalisme og proteksjonisme i krisetiden – uten at temperaturen ble veldig høy.

Torsdag var alle partiledere samlet til debatt i regi av Arendalsuka og NRK. Tilstede var Erna Solberg (H), Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV), Bjørnar Moxnes (R), Siv Jensen (Frp), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Une Bastholm (MDG), Trine Skei Grande (V), Trygve Slagsvold Vedum (Sp).