Da Sps lokallag på Nesodden skulle arrangere «Et webinar om kjønn, med bakkekontakt» forrige torsdag ble det bråk, skriver Aftenposten.

Både lokallag og Senterungdommen i Oslo trakk seg i protest fordi innlederne, deriblant stortingsrepresentant Jenny Klinge, mener vi kun har to kjønn.

– Innlederne gjenspeiler ett syn, og jeg synes det er dumt at de bruker mye tid og krefter på å gå bakover istedenfor å se hvordan man kan utvikle rettsapparatet for helt vanlige folk, sier fylkesleder Dorthea Enger i Senterungdommen i Oslo til avisen.

- Det verste er å bli stemplet som hatefull

- Noen velmente regler om juridisk kjønn har dessverre likevel som konsekvens at det blir et salig språklig rot. Det verste er likevel når jeg og andre som forfekter rasjonelle argumenter om kjønn blir stempelet som intolerante og hatefulle, sier Jenny Klinge til Nettavisen.

Hun sier hun forstår veldig godt at transpersoner er en sårbar gruppe.

- Men vi kan ikke bli et samfunn som skyver vekk vitenskapelige fakta for ikke å krenke noen. Vi må heller begynne med å oppføre oss som folk mot hverandre, begge veier. Det er den beste måten å få et bedre samfunn.

Les også: Klinge: Fakta om kjønn kan aldri bli kriminelt

Stridens kjerne rører ved en av dagens mest betente politiske saker - definisjonen av kjønn og om vi bør innføre et tredje kjønn, som regjeringen skal utrede til våren.

Nettavisen har snakket med Klinge om denne opplevelsen.

- Lett å innføre velmente regler i toleransens navn

- Hvordan opplevde du situasjonen hvor flere trakk seg i protest og arrangerte egne seminar?

- Det er ingen grunn til å overdrive konfliktnivået her. Strengt tatt er det bare bra at det blir debatt om dette. Det blir veldig lett innført velmente regler i toleransens navn som kan ha store konsekvenser dersom det er stille rundt akkurat dette temaet. Dessverre ender det raskt med intoleranse overfor vitenskapelige fakta og helt rasjonelle ytringer og meninger, sier Klinge til Nettavisen.

Foruten Klinge, innledet kunstneren og den lesbiske aktivisten Tonje Gjevjon, samfunnsdebattant Peter Risholm og bioteknolog Christina Ellingsen. De står alle for «tokjønnsmodellen».

Les også: Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag

- Begge kjønn trengs for å lage unger

Klinge er opptatt av fakta i saken:

- Fakta er jo at det fins to kjønn. Begge kjønn trengs for å lage unger og bare kvinnekjønnet føder barn. Dette er biologiske fakta som vi ikke kommer bort fra. Vi skylder den oppvoksende generasjon å fortelle dem dette og ikke rote det til.

Den uredde stortingspolitikeren skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å slå fast hva «biologisk kjønn» er:

- Loven om juridisk kjønn gjør det nå mulig for transpersoner å skifte juridisk, altså formelt, kjønn fra kvinne til mann uten å fjerne de kvinnelige kjønnsorganene. Dette er i så fall en biologisk kvinne som blir en transmann med juridisk status som mann. Dersom denne personen føder et barn, er det jo kvinnekroppen som føder barnet, ikke en biologisk mann. Når vi snakker om nettopp kjønn, er det biologisk kjønn som er det grunnleggende viktige. Jeg kan ikke forstå at det skal være et problem å slå fast dette, sier Klinge til Nettavisen.

- Hvor vanskelig er denne saken for dere i Senterpartiet?

- Det er uenighet om dette temaet i alle politiske partier, så det er viktig å ikke overdrive konfliktnivået her. Jeg tror dessuten at Senterpartiet består av veldig mange som forstår at det er kua som kalver og ikke oksen, uansett hva oksen måtte føle seg som.

- Den ene siden er trykket veldig ned

Leder i Nesodden Sp, Paul Simmons, forsvarer det at kun ett syn fikk dominere debatten slik:

– Dette var ikke tenkt som en debatt, men som et politisk innlegg fra den ene siden. Det er en side som er blitt trykket veldig ned, slik jeg ser det, sier Simmons til Aftenposten.

I 2016 endret Stortinget loven om juridisk kjønn slik:

«Stortinget har vedtatt en ny lov om endring av juridisk kjønn. Personer som opplever å tilhøre et annet kjønn enn de er registrert med i Folkeregisteret, får nå rett til å endre dette uten at det stilles krav om en bestemt diagnose eller medisinsk behandling. Personer som har fylt 16 år kan selv søke om endring av juridisk kjønn. Barn og unge mellom 6 og 16 år kan sammen med sine foreldre søke om å endre juridisk kjønn. Kristelig Folkeparti og Senterpartiet stemte i mot forslaget til ny lov.»