Gå til sidens hovedinnhold

Full krangel om marinejegerne

I april ringte Anne-Grete Strøm-Erichsen til ordfører Trude Drevland (H). Hun refset Haakon Thuestad for meldingene om marinejegerne.

(Bergensavisen) Søndag la byrådsleder Moncia Mælands rådgiver ut følgende melding på det sosialt nettstedet Twitter:

«I lys av dagens skandale er jeg ikke akkurat imponert over at forsvarsministeren ringte for å få slutt på mine Twitter-meldinger».

Oppretter varslingssak
TV 2 avslørte søndag at en forsvarstopp skal ha truet spesialsoldater i Marinejegerkommandoen (MJK) med avlytting dersom de ikke støttet forsvarssjefens forslag om å slå sammen forsvarets to spesialstyrker.

Forsvarsministeren har først nå opprettet varslingssak, selv om det er tre måneder siden hun fikk notatet der marinejegerne beskriver truslene.

Rådgiver Haakon Thuestad har engasjert seg i saken om marinejegerens fremtid. Han har lagt ut svært mange Twitter-meldinger vedrørende MJK:

  • 22. april: At @AnneGreteSE skulle dolke Sjøforsvaret og Haakonsvern SÅ til de grader i ryggen var det få som trodde. #forsvaret
  • 22. april: Og ingen i forsvaret får lov til/tør å uttale seg, og Stortinget har ikke fått saken ennå, så de kan kun lese pressemeldinger.
  • 22. april: @linetrezz @DrevlandH @Forsvarsdep Hva med å offentliggjøre saken, så vi kan få lese hva dere skriver i stedet for å sende presseklipp?
  • 22. april: @linetrezz @DrevlandH Men hva skjer med styrkeprod. ansvar, utdannelse gjennom hvert sitt befalsystem, egne utdanningsplaner? Mye uavklart!
  • 22. april skrev han: I dag sitter et kneblet og truet marinejegermiljø med munnkurv og er fly forbanna på @AnneGreteSE – skjønner dem godt. #forsvaret

I etterkant av tweetene i april fikk Thuestad beskjed fra ledelsen i Høyres bystyregruppe i Bergen om at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) hadde tatt kontakt.

– Hun hadde gitt beskjed om at mine Twitter-meldinger var over streken, forteller Thuestad.

- Kunnskapsløs ordfører
Han forteller også at ordfører Trude Drevland har kommentert MJK-saken på sosiale medier.

– Hun fikk beskjed at hun var kunnskapsløs av forsvarsministerens politiske rådgiver, forteller Thuestad.

Han sier at bakgrunnen for hans engasjement var det opprinnelige forslaget om å nedlegge hele MJK og flytte marinejegerne til Rena.

– Det mener jeg er å ødelegge et svært kompetent miljø her i Bergen. Vi er tross alt Norges største forsvarskommune, sier han.

Thuestad mener også at kritiske innvendinger fra Sjøforsvaret ikke har blitt tatt hensyn til.

– Den 22. april hadde statsråden en pressekonferanse der de skapte et inntrykk av å ha snudd, uten at de hadde lagt frem selve saken til Stortinget. Det gjorde at jeg stilte flere kritiske spørsmål til forsvarsministeren på Twitter, sier han.

Krasse uttalelser
Thuestad mener det var, og er, mye som ikke er godt nok opplyst i denne saken.

– Blant annet konsekvensene av at MJK ikke lenger skal være en del av Sjøforsvaret. Uten en marine, blir det ikke mye marinejegerkommando igjen, sier han.

Han tror forsvarsministeren opplevde at spørsmålene ble veldig konkrete og at det også var noen uttalelser som var litt krasse, tror jeg nok, forteller han.

– Hva tenker du om at forsvarsministeren ringer for å kritisere Twitter-meldingene dine om MJK?

– Jeg lever godt med det. Min intensjon var å få opplyst saken på en best mulig måte. At hun tar kontakt for å si at jeg går over streken, er helt greit for meg. Men hun kunne jo bare svart på spørsmålene om hvilke konsekvenser det har å flytte MJK ut av Sjøforsvaret, sier han.

Thuestad sier at det nå, i etterkant av avsløringene om at en forsvarstopp skal ha truet spesialsoldater i MJK med avlytting, er et enda større behov for å få alle fakta på bordet.

Vil ha utsettelse
Byrådsleder Monica Mæland (H) mener Stortingets behandling av sammenslåingen av forsvarets to spesialstyrker bør bli utsatt.

– Her må man ta den tiden som er nødvendig for å behandle en sak med stor faglig uenighet om hva som er det beste, sier Mæland til TV 2.

Opposisjonen på Stortinget ønsker å få kontroll– og konstitusjonskomiteen til å se på saken. om Allerede på komiteens møte i morgen ettermiddag vil leder Anders Anundsen (Frp) be om at komiteen setter i gang den innledende prosessen ved å sende kontrollspørsmål til forsvarsministeren.

Ville forklare bakgrunnen
–Jeg ønsket å forklare hva som var bakgrunnen for regjeringens innstilling, skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en e-post til BA.

Hun bekrefter at hun ringte til ordfører Trude Drevland (H).

–Jeg sa til Trude Drevland at vår beslutning handlet om å styrke beredskapen etter 22. juli.

–Drevland var svært engasjert i saken og hadde også lagt ut Twitter-meldinger. Jeg prøvde bare å forklare henne hva som lå bak våre beslutninger. Jeg har på ingen måte prøvd å stoppe noen fra å si sin mening, understreker forsvarsministeren.

–Sa du til Drevland at du synes Twitter-meldingene til Haakon Thuestad var over streken?

–Jeg har aldri snakket med Haakon Thuestad og har ingen intensjoner om å hindre han i å mene noe om Marinejegerkommandoen, sier Strøm-Erichsen.

Ordfører Drevland bekrefter Thuestads versjon.

–Anne-Grete ringte meg sent om kvelden. Jeg føler ikke at hun prøvde å påvirke meg. Hun vet jo inderlig godt hvor lite populær regjeringens innstilling er hos meg, sier Drevland.

– Syntes du det var merkelig at hun ringte deg?

–Hun, i likhet meg, har et sterkt engasjement i denne saken. Jeg tror at hun ønsket å få frem sine argumenter til en ordfører som er sterkt uenig. Det skal hun få lov til.

– Hva tenker du om at hun sa at Thuestads meldinger gikk over streken?

– Jeg vil ikke kommentere det, men samtidig må jeg få si at det står for sin egen urimelighet.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021

Kommentarer til denne saken