Full krig i Oslo tingrett

Foto: (Scanpix/Kolonihaven.no/Montasje)

- Han skal nagle folk til korset, raser stjerneadvokat i tidenes norske rettssak.

03.03.13 21:32

OSLO TINGRETT (NA24): I starten av desember gikk startskuddet for Norges-historiens største erstatningssak. Saken som dreier seg om forhold knyttet til Transocean tilbake i 2001 ble først utsatt på grunn av at flere av aktoratets innleide advokater ble funnet inhabile. Da advokatkontoret de jobber for, eller de selv, tidligere har jobbet for de tiltalte.

Men nå som den er i gang er det duket for en rettskamp av de sjeldne.

Årsaken er at Sverre Koch, partner i advokatfirmaet Thommessen, landets kanskje fremste skattejurist, iherdig Stabæk-supporter og skatterådgiver for noen av Norges rikeste personer og største selskaper, er tiltalt for to brudd av Ligningsloven.

For det risikerer han å bli solidarisk sittende igjen med en gigantregning på 1,8 milliarder kroner pluss renter, som er summen Økokrim mener at Transocean unndro norske myndigheter.

Onsdag var han tilbake i retten, og ingen kan si at han vil gi seg uten kamp. Spesielt Økokrims arbeidsmetoder får gjennomgå.

- Skal nagle folk til korset
Koch starter med å peke på et punkt fra et seminar Økokrim hadde, der følgende skal ha blitt tatt opp av førstestatsadvokat i Økokrim Morten Eriksen:

«Sikre at vi har klart for oss hvilke suksesskritiske opplysninger, faktum, dokumenter og avhør vi må innhente.»

- Jeg leser ikke mer. Dette gir vinklingen på saken. Suksessen for Økokrim, det er ikke å foreta en objektiv etterforskning og heldigvis var det ingen som hadde gjort noe feil. Det er faktisk å nagle folk til korset, for å holde meg til bibelhistorien, sier Koch.

Koch peker så på et nytt seminar Økokrim har holdt der Eriksen skal ha kalt troppene sammen for å forberede en del av straffesaken og bedt dem komme med kreative innspill, små og store spissinger og og særlig gode problemstillinger som treffer. Altså at Økokrim bevisst skal ha kjørt på det som kan underbygge en fellelse.

Foto: Roald, Berit

- Det jeg reagerer på er at vi har en etterforskningsorgan og påtalemyndighet som ønsker å putte folk i fengsel på grunn av suksesskritiske opplysninger og kreative innspill, sier Koch.

Dette avviser Morten Eriksen som rent sludder.

- Alt det som er av dokumenter har selvfølgelig full anledning til å gå igjennom og trekke ut det de ønsker og mener er av betydning. Vi har selvfølgelig ikke skjult noen ting, sier Eriksen til Nettavisen NA24.

- Når dere legger frem bevis for retten så er det for å finne sannheten?

- Det ville være utrolig dumt å underslå dokumenter som taler til tiltaltes fordel, selvfølgelig skal de trekkes med i vektskålen. Men vi foretar en vektskål hvor vi veier for og imot. At vi er uenige i den vektingen - det skjer i hver eneste sak. Det skulle bare mangle og det ligger i spillet, sier Eriksen.

3579272

Ønsket god bedring
- Sist jeg var her sa jeg at min forundringskurve over å følge Økokrim i fri dressur var sterkt bratt. Nå er jeg i et stadium av vantrohet, oppgitthet og hadde jeg ikke bestemt meg for ikke å bli sint, så hadde jeg blitt det også.

Sverre Koch peker her på da han rett før jul vitnet i retten.

Den gang både startet og avsluttet forklaringen sin med å komme med stikk til Økokrim generelt, og førstestatsadvokat Morten Eriksen spesielt.

- For å avslutte oppsummeringen med tre ord. Jeg er uskyldig. Da ønsker jeg god jul til alle sammen og god bedring til den siden, sa Koch med henvisning til aktoratet.

Les mer: - Jeg vil saksøke dem til jeg dør

Selv om et par måneder har passert er tonen den samme.

- Jeg registrerer at mitt ønske om god bedring definitivt ikke har blitt oppfylt når det gjelder aktoratets side.

Hevder Økokrim holder tilbake kort
Koch bruker også tid på å utdype at påtalemyndigheten bevisst sorterer hva de skal bruke av informasjon.

- Utgangspunktet for påtalemyndigheten er et krav om objektivitet når det gjelder etterforskningen. Jeg vil bruke et eksempel ærede rett på hvordan det foregår i denne saken her:

- Tenk dere en svart og en hvit vektskål med svarte og hvite lodd. Det avgjørende er hvor mange svarte eller hvite lodd vi får puttet oppi før den tipper ned. Det er litt vanskelig for oss vanlig dødelige å se hvilken vei vektskålen tipper. Så sender man da vektskålen med de fleste av de svarte vektloddene og noen få av de hvite, og så ber man da en ekspert om å se om den faller ned på svart eller hvitt. Jo, den faller ned på svart. Og etterpå så bruker man det som bevis i saken.

Dette sier Eriksen at er feil.

- Det er selvfølgelig sludder. Alle dokumenter vi har, absolutt hele beslaget vi får, det har forsvarerne hatt tilgang til. Det er ikke et eneste dokument som er skjult for dem som skriver seg fra beslagene, altså det som er primærbevis i saken, sier Eriksen.

Koch peker så på en utretning foretatt av professor Frederik Zimmer og sier at dersom den skal leses opp i retten, så må aktor Eriksens premisser for den også leses opp.

- Det er et utsøkt stykke arbeid for en korsfarer når det gjelder å klippe fra hverandre de argumentene som taler til fordel for de tiltalte, og det gjennomsyrer hele denne saken. Det må jeg dessverre, jeg sier dessverre, få bruke litt tid på.

Eriksen sier følgende:

- De har full anledning til å få innsyn i alle de dokumentene som har status som bevis i saken. Alle avhør har de tilgang til. Men at de har et annet syn og legger vekt på andre ting, det er helt normalt.

Klager på tilstedeværelse
Koch slenger så følgende bemerkning i retning av Morten Eriksen.

- Jeg er beæret av at Eriksen finner det for godt å komme her i dag. Jeg hadde vurdert å kalle ham for Jesus. Det er han som alle vet hvem er, men ingen har sett. Kanskje for å holde oss til bibelhistorien at vi får kalle han for Lazarus.

Lazarus blir i Johannes evangelium vekket til live av Jesus fire dager etter sin død.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen er ikke videre imponert over sammenligningen.

- Det ligger på et sånt sjeldent lavmål at jeg ikke har noe behov for å kommentere det, sier han.

Koch langer så videre ut mot Eriksens mangel på tilstedeværelse.

- Det er aktors oppgave å ta stilling til om bevisene holder. For oss som er tiltalt så er det i beste fall provoserende at han ikke finner det for godt å være her.

Ifølge førstestatsadvokaten skyldes det blant annet mangel på ressurser.

- Det skyldes ene og alene at vi på grunn av all habilitetsinnsigelsene og det prosessuelle som vi er dynket med hele tiden, og vi er vesentlig færre enn dem, så er vi helt nødt til å fordele arbeidsoppgavene, sier Eriksen.

Generelt har Eriksen følgende kommentar til Kochs tirader.

- Dette er ordinært. Han argumenterer for sitt syn juridisk og vi er uenige i det. Det er sånn det er i slike saker, det er ikke noe spesielt i det.

Som en kuriositet har Morten Eriksen og Sverre Koch vokst opp i samme område i Bærum, og Eriksens søster gikk i Kochs parallellklasse på Eikeli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag