*Nettavisen* Nyheter.

Full lockout i oljeindustrien

Foto: Hommedal, Marit (NTB scanpix)

6500 oljearbeidere blir rammet.

05.07.12 16:37

Etter at onsdagens mekling hos Riksmekleren ikke førte frem, varsler nå OLF (Oljeindustriens Landsforening) at det blir fullstendig lockout fra natt til tirsdag.

Les også: Lockoutvarsel sender oljeprisen til værs

- Konflikten er fastlåst og kravene er urimelige. Vi ser dessverre ingen annen utvei enn å varsle lockout, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i OLF, i en pressemelding.

- Det er svært beklagelig at møtet i går hos mekleren ikke førte fram til en løsning i den pågående konflikten i Nordsjøen, sier administrerende direktør John G. Bernander i NHO.

Lockouten vil gjelde samtlige organiserte arbeidstakere på de aktuelle overenskomstene, til totalt om lag 6500 arbeidstakere. Dette gjøres i praksis for å presse frem tvungen lønnsnemnd, for en lockout vil ramme all produksjon på norsk sokkel.

Norge tjener over én milliard kroner daglig på oljeindustrien gjennom skatter og avgifter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helle Frost

Etter utvidelsen vil streiken blant annet føre til at gassleveransene til store deler av Europa blir rammet, melder OLF.

- NHO beklager på det sterkeste at vi er i en situasjon hvor vi må bruke så sterke virkemidler. Streiken vil nå medføre store økonomiske konsekvenser for landet, samtidig som uskyldige tredjeparter i mange land også vil bli rammet. På sikt kan også vår troverdighet som en stabil og sikker leverandør av olje og gass blir svekket. Det er alvorlig, sier Bernander.

Borten Moe: - Utenkelig

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjell Werner, ANB (Avisenes Nyhetsbyrå)

- Det vil være svært alvorlig for Norge dersom lockouten på norsk sokkel blir gjennomført, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Adresseavisen.

- Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Adresseavisen.

Borten Moe vil ifølge avisen ikke si noe om Oljeindustriens Landsforenings varsel om lockout kan føre til tvungen lønnsnemnd, og påpeker at det er arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) som eventuelt vil få ansvaret for å gjennomføre dette.

Mener kravene ikke kan etterkommes

Bakgrunnen for streiken er en krangel om pensjon. Ifølge OLF krever arbeidstagerorganisasjonene ting som OLF ikke har mandat til å gjøre noe med.

- OLF har ikke mandat til å tariffeste tilleggspensjon utover AFP. Svaret var nei da kravet først dukket opp i 1980, nei da de streiket for det i 2004, og om mulig et enda sterkere nei etter pensjonsreformen i 2012, sier Jan Hodneland.

Oljearbeiderne har fått tilbud om en lønnsøkning på fem prosent, ifølge OLF.

- Oljearbeiderne er blant landets best betalte yrkesgrupper der operatøransatte har en årslønn som i snitt ligger over 960 000 kr og de fleste har en pensjonsalder på 65 år. Dette gjør dem allerede til Norges pensjonsvinnere, sier Jan Hodneland.

- La de steke i sitt eget fett

Overfor Dagbladet sier forbundsleder Leif Sande i forbudet Industri Energi at han håper det ikke blir en rask lønnsnemnd, og at en nå forsøker å skremme myndighetene.

- At produksjonen stenger vil ikke by på problemer på en stund. Vi har nok til gassleveranser til Europa om sommeren. Så da vil arbeidsgiverne steke i sitt eget fett, sier han. sier Sande.

Dette er konsekvensene i dag

Ifølge OLF er dette konsekvensene av streiken som den er i dag.

1. Bedriftene og samfunnet taper 200 millioner kroner pr døgn.

2. 1.000 ansatte i leverandørindustrien er så langt permittert som følge av streiken, disse må nå søke dagpenger hos NAV ved inngangen til sommerferien.

3. Norges omdømme som pålitelig leverandør av olje og gass til Europa og verden blir utfordret.

- Etter å ha prøvd alt som står i vår makt for å bidra til en løsning, har vi nå havnet i den situasjonen at vi som ansvarlig aktør må bruke det eneste virkemiddelet vi har for å bidra til en slutt på denne situasjonen, og det er lockout, sier Hodneland.

Arbeidstagerorganisasjonene mener på sin side at tapstallene er overdrevet, fordi de mener at verdiene ikke forsvinner, selv om det blir lavere produksjon en periode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.