*Nettavisen* Nyheter.

Full pasientstopp på Ahus

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Telefon- og datasystemet har brutt sammen.

19.06.11 09:17

I natt brøt telefon- og datasystemet til Ahus sammen. Sykehuset kunne derfor ikke ta imot nye pasienter i natt. En ansatt som jobbet nattevakt, opplevde situasjonen som svært dramatisk.

- Vi fikk ikke snakket sammen internt på sykehuset, og måtte bruke private mobiltelefoner. Problemet var at vi ikke visste hvor vi skulle ringe, siden ingen numre var tilgjengelige. Dessuten lå også katastofeplanen inne på nett, sier nattevakten til rb.no.

- Pasientsikkerhet i fare
Til slutt skal de ansatte ha fått tilgang til en telefonliste som ble delt ut med håndskrevne telefonnumre som ble delt ut manuelt.

- Det er ikke tvil om at pasientsikkerheten var i fare. Vi hadde for eksempel ikke tilgang til opplysninger om hvilke medikamenter pasienter skulle ha. Nummeret til hjertestansalarmen var også ute av drift lenge, sier den ansatte.

Fortsatt nede søndag morgen

Ved 08.30-tiden søndag morgen har sykehuset ennå ikke oversikt over hva feilen skyldes.

- Situasjonen er den samme, telefon og datasystemet fremdeles er nede, og vi har stengt for nye pasienter. Alle videresendes via AMK til andre sykehus, sier kommunikasjonsdirektør ved sykehuset, Geir Boye Lindhjem.

Sykehuset har ikke oversikt over hvor mange pasienter som er videresendt i natt, men i løpet av et døgn, mottar akuttmottaket ved Ahus i snitt mellom 70 og 120 pasienter.

- Flere pasienter enn vanlig sendes til andre sykehus, men dette håndteres på en god måte, sier han.

- Har hatt kontroll
Lindhjem understreker at de har hatt full medisinsk kontroll på alle pasientene hele natten, og avviser at det har vært noen fare for liv og helse.

- Det er ikke rapportert om noe annet enn at vi har hatt medisinsk kontroll på pasientene hele tiden, sier han.

Ifølge Lindhjem har legene ved sykehuset hele tiden kunnet snakket med hverandra via mobiltelefoner.

- Utfordringen har vært tilgangen til pasientjournaler. Når det må gjøres manuelt, er det litt mer jobb, sier han.

Les flere saker hos RB.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag