Tirsdag kan KrF gå på sin største smell i regjering.

Arbeiderpartiet (Ap) og SV har fått med seg Fremskrittspartiet (Frp) på å fremme et forslag om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Det har fått KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til en ekstra mobilisering og han appellerer til Frp-ernes samvittiget, noe som igjen opprører Frps helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen.

– I jobben hans med å sabotere arbeidet med bioteknologiloven er det bare å ønske Ropstad lykke til. Dere har aldri gitt oss i Frp den samme samvittighetsfriheten, sier hun til Vårt Land.

Men dramaet er ikke avgjort. Med støtte fra MDG og Rødt, får opposisjonen 88 mandater - hvilket betyr at hvis bare fire utbrytere fra Frp stemmer imot, sikres regjeringen flertall.

- Stemmer imot

Hvis det glipper for KrF, vil de gå på et gedigent mageplask uken før Ropstad skal ut i pappaperm.

Med seg på laget har han allerede fått Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde:

- Mitt utgangspunkt er at jeg vil stemme imot eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Han forteller at Frp skal ha gruppemøte senere onsdag.

Les også: Krisemåling for Frp og MDG - Ap lekker velgere i alle retninger

- Kona mi sier jeg er håpløs

- Hvorfor vil du det?

- Jeg må følge min samvittighet i disse spørsmålene som er en sterk inngripen i den menneskelige naturen, sier han - og legger muntert til:

- Kona mi synes jeg er håpløs!

- Så dere er ikke enige rundt middagsbordet?

- Nei, det er vi ikke, og jeg vil også sette meg enda mer inn i saken før jeg tar en endelig beslutning. Men etter min oppfatning er det nå fire Frp-ere som er imot.

- Vil ikke torpedere

- Dermed vil dere sette kjepper i hjulene for eget parti?

- Jeg ønsker ikke å torpedere noe for eget parti. Vår helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen er både sympatisk og diplomatisk, så jeg skal tenke meg grundig om, sier han, som hevder det er fire av Frps stortingsrepresentanter som vurderer å stemme mot forslaget - og dermed kan hele forslaget velte.

Nettavisen har forsøkt å få kontakt med de tre øvrige Tybring-Gjedde nevner. De har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Tybring-Gjedde utdyper overfor Nettavisen at han ville mislikt det om partifeller stemte imot ham på hans kjernesaker - som Israel-spørsmål og langtidsplanen for forsvaret.

- Derfor går jeg en ekstra runde med Oslo Frp, som har stemt meg inn, slik at jeg ikke trår feil, sier han.

Les også: Carl I. Hagen vil til Spania til tross for korona-pandemien: - Akter ikke å følge Ernas råd

Jensen: - Har respekt for det

Frp-leder Siv Jensen sier hun har forståelse for om noen av hennes partikolleger stemmer mot forslaget - men selv vil hun stemme for.

- Som partileder følger jeg partigruppen min i denne saken. Så har jeg respekt for at noen representanter av samvittighetsårsaker kan velge å stemme annerledes i enkelte forslag, sier Jensen til Nettavisen.

Tirsdag gikk Frp på en skikkelig smell på Nettavisens stortingsmåling for mai, med en oppslutning på 11 prosent. Dermed har det tidligere regjeringspartiet rast i oppslutning etter at de fikk en boost på målingene etter regjerings-exiten i januar.

I Granavolden-plattformen fra januar 2019, som var styrende inntil Frp året etter trakk seg ut av regjering, heter det at «de ikke vil gjøre endringer i bioteknologiloven, med mindre de fire partiene er enige om det».

KrF krever full sal

For å stanse en omfattende liberalisering av bioteknologiloven, krever KrF full sal når saken behandles i Stortinget 26. mai.

– Vi vil be om full sal når Stortinget skal ta stilling til denne saken. Det er fordi vi tror det blir jevnt, og at vi har en reell sjanse til å vippe flertallet i vår retning, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til NTB onsdag.

KrF skal ifølge NTB ha undersøkt med konstitusjonell avdeling på Stortinget og fått beskjed om at en «full sal»-votering vil kunne håndteres på en forsvarlig måte med hensyn til smittevernregler.

Han sier til TV 2 at KrF ikke utelukker å forlate regjeringen hvis de går på et nederlag i denne saken.