Gå til sidens hovedinnhold

Full splid mellom Frp og MDG før skjebnemøte

Vannskandalen:

Frp hevder Lan Marie Bergs selvkritikk ikke er ektefølt. - Sprøyt fra Frp, svarer MDG.

Om seks dager skal skjebnen til byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), avgjøres i bystyret. Det skjer etter at Fremskrittspartiet i onsdagens bystyremøte fremmet et mistillitsforslag mot Berg, etter milliardsprekken for Oslos nye vannforsyning.

- Fremskrittspartiet er veldig tydelig på at hun må gå av som byråd. Her er det en byråd som ikke har overholdt informasjonsplikten sin overfor bystyret, sier bystyrerepresentant Lars Petter Solås (Frp) til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Lan Marie Berg er uansett ferdig i Oslo-politikken

- Oppfattes ikke ektefølt

Dagen før det skjebnesvangre bystyremøtet neste onsdag, avholder finansutvalget et ekstraordinært møte om revidert Oslo-budsjett, der MDG-byråden må svare på flere spørsmål fra partiene.

I utvalgets møte tidligere denne uken, tok imidlertid Berg selvkritikk.

- I lys av hvordan saken har utviklet seg, så ser jeg at det kunne vært klokt å be om at det hadde blitt innkalt til et lukket møte der jeg kunne ha gjort utvalgets medlemmer oppmerksomme på at denne saken var under arbeid og ville komme til bystyret om få uker. Det er en lærdom jeg vil ta med meg, sa Berg i møtet.

Men Solås sier byrådens selvkritikk ikke endrer på deres konklusjon.

- I første øyekast er det positivt at byråden nå er enig med opposisjonen i bystyret om at hun burde ha informert bystyret før, men jeg oppfatter ikke denne selvransakelsen som særlig ektefølt, sier Frp-politikeren.

Les også: Lan Marie Berg grillet om milliardsprekk: - Gjorde meg dypt bekymret

- Et mediestunt

Solås sier han også reagerer på at Bergs selvkritikk kom på trykk i Avisa Oslo før hun var ferdig med sin forklaring i finansutvalgets digitale møte, der han selv deltok.

- Essensen i det hun sa til finansutvalget tirsdag, sto i avisen før hun var ferdig med innlegget. Jeg satt og leste det mens møtet pågikk, og reagerte på det umiddelbart, sier han.

Han mener det var uheldig at informasjonen ble delt på denne måten.

- I en sak der hun er i trøbbel for å informere bystyret sent, velger hun altså å informere media om at hun tar selvkritikk før hun informerer bystyret om det samme, sier Solås, før han hevder:

- Dermed kan jeg ikke se at denne selvkritikken er noe annet enn et mediestunt og ikke er ektefølt i det hele tatt.

Her kan du se Bergs redegjørelse (ekstern lenke)

MDG: - Sprøyt fra Frp

MDG reagerer kraftig på påstandene fra Frp, og avviser at det er snakk om et mediestunt.

- Dette er rein sprøyt fra Frp. Og jeg reagerer sterkt på at det forsøkes å skape et inntrykk av selvkritikken ikke var ektefølt. Dessverre er det slik Frp holder på, i sak etter sak, med mistenkeliggjøring og stygge personangrep, sier byrådssekretær Sindre Buchanan (MDG) til Nettavisen, som svarer på vegne av Berg.

Han forteller at det var Avisa Oslo som selv tok kontakt med dem.

- Her tok Avisa Oslo på eget initiativ kontakt med meg om en annen sak. Jeg opplyste da at Lan skulle holde en innledning hvor hun ville svare Rødt bedre på spørsmålet om hun kunne gjort noe annerledes. Avisa var da interessert i få oversendt innlegget, noe som ikke ble ferdig før cirka 10 minutter før, med beskjed om vente med publisering til hun begynte å snakke, sier Buchanen, og samtidig viser til at redaktøren i Avisa Oslo kan bekrefte dette.

Solås bare fnyser av reaksjonen fra byrådsavdelingen.

- Med en så kraftig motreaksjon så kan det indikere at jeg har truffet spikeren på hodet, at de reagerer så kraftig fordi de får dårlig samvittighet, sier han om det.

Les også: Frp varsler mistillit mot Lan Marie Berg

- Det var ganske klart

De andre opposisjonspartiene i bystyret vurderer nå om de skal støtte Frps krav om at byråden må gå av, og så langt er det bare Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) som har sagt at de støtter mistillitsforslaget.

Tungen på vektskålen vil likevel bli byrådets støtteparti Rødt, dersom alle de borgerlige partiene støtter mistillitsforslaget.

I forrige ukes høring om kostnadssprekken for Oslos nye reservevannforsyning, som er anslått å bli på hele 5,2 milliarder kroner, spurte nettopp Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, om det var noe Berg kunne tatt selvkritikk for i prosessen.

«Det er det andre som må vurdere», var svaret fra MDG-byråden.

Under møtet i finansutvalget tirsdag ettermiddag, sa imidlertid Berg at hun misforsto spørsmålet, og at hun hadde grublet mye på det i etterkant.

Men heller ikke det svaret tror Solås så mye på:

- Hvilke tanker byråden har gjort seg må hun nesten svare for selv, men hadde jeg fått det samme spørsmålet kan jeg ikke se hvordan jeg skulle misforstått det. Det var ganske klart, og jeg satt i høringen og hørte det, sier han.

Les også: Rødt åpner for å kaste Lan Marie Berg

Berg: - Er uheldig

Det omfattende prosjektet, som inkluderer en 19 kilometer lang råvannstunnel til Holsfjorden, ble vedtatt av bystyret i november 2019, med en kostnadsramme på 12,5 milliarder kroner. Prislappen har nå økt til 17,7 milliarder kroner.

Allerede i desember i fjor var det klart at kostnadsrammen for prosjektet med stor sannsynlighet ikke ville holde på grunn av anbudene fra entreprenørene, men først den 20. mai i år ble bystyret i Oslo informert om overskridelsene.

Berg påpekte i høringen at hun ikke kunne informere bystyret om hva som var under oppseiling, da hun ikke ville hatt svar på alle spørsmålene som hun mener bystyret har krav på svar om. Derfor bestilte hun en kvalitetssikring av tallene.

Den 10. mai mottok hun rapporten byrådet bestilte fra Holte Consulting, som kvalitetssikret de nye kostnadene.

- Jeg mener vi har behandlet denne kostnadsutviklingen på en rask og god måte. Så til spørsmålet om jeg har informert bystyret for sent, jeg mener nei, sa hun under høringen, og la til:

- Jeg mener vi har gitt Oslo bystyre en sak som er utfyllende og korrekt. Kostnadsøkningen er uheldig, og jeg skulle ønske den kunne vært unngått.