Hvalrossen Freya har tatt seg til rette i Frognerkilen i Oslo i sommer. Det har gitt henne kjendisstatus, og flere skuelystne har samlet seg på brygga for å få et glimt av det majestetiske dyret.

Tidligere i dag skrev Fiskeridirektoratet at de mener Freya har det bra, og at de derfor avslutter observasjonsoppdraget av henne i Oslofjorden.

– Hun det bra, tar til seg føde, hviler og ser ut til å være i god kondisjon, skriver direktoratet i en pressemelding mandag.

Freya har forflyttet seg fra Frognerkilen til Snarøykilen i Bærum, hvor hun sist ble observert søndag, heter det i oppdateringen.

– Skyt Freya

Men flere fortsetter å vise sin misnøye mot dyret. Tidligere har det oppstått flere farlige situasjoner da enkelte har nærmet seg hvalrossen. Onsdag forrige uke fikk padleren Eivind Andreas Vold et uhyggelig møte med dyret, da det kom for nærme kajakken hans. I tillegg falt en gutt falt i vannet like ved hvalrossen da han var ute på padlebrett-tur. 17-åringen ble reddet opp på en vannscooter.

Biolog Per Espen Fjeld mener det er på tide å gå drastisk til verks. I en kronikk hos NRK Ytring tar biologen til orde for at Freya må skytes og avlives.

På spørsmål fra Nettavisen om hvorfor dyret ikke kan flyttes, svarer Fjeld at det mest sannsynlig er en veldig komplisert operasjon som koster mye og som fort kan gå galt.

– Og vi må huske at dette er et dyr som har satt folk i fare og gjort skade på samtlige båter. Andre dyr som ikke får medieoppmerksomhet ville vært skutt for lenge siden, påpeker Fjeld.

Positive reaksjoner

Fjeld mener det finnes en forskjellsbehandling i dyreriket. Han tror for eksempel ikke en grevling som slår leir i hagen til noen, ville fått den samme behandlingen.

I tillegg mener han at vi først og fremst skal fokusere på å ivareta bestanden av hvalross som lever rundt Svalbard i dag.

– Freya er stor og søt. Mediene har gjort henne om til noe annet enn det hun er – nemlig et vilt dyr. Et annet dyr som ikke er så søtt og karismatisk, ville nok blitt behandlet mye dårligere. Prisen å betale for Freyas særbehandling er for høy.

– Jeg har fått utelukkende positive reaksjoner på utspillet, både fra privatpersoner og andre biologer og veterinærer, legger han til.

Kan ikke sammenlignes

Zoolog Petter Bøckman er sterkt uenig i Fjeld sin ønskede fremgangsmetode.. Zoologen mener vi må skille mellom utrydningstruede arter, og arter som er overpopulerte.

– Å skyte en elg er ikke det samme som å skyte en hvalross. Hvalrossen står oppført på rødlista fordi den er utrydningstruet. Det overrasker meg at biologen Fjeld ikke er klar over dette, sier Bøckman til Nettavisen.

Han har troen på en løsning der Freya bedøves og sendes tilbake til Svalbard, selvom prosessen med å flytte en hvalross kan være kronglete og attpåtil farlig for dyrets helse.

– Det skal være riktig bedøvelse, og dosen skal passe med vekten hennes. I tillegg kan det hende at hun hopper ut i sjøen etter at hun blitt stukket. Da risikerer man at hun drukner.

– Likevel mener jeg Freya bør sendes tilbake til Svalbard – slik at hun kan omgås andre hvalrosser og leve fritt i sitt naturlige habitat, legger Bøckman til.