Det ble raskt en het debatt mellom Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum og Demokratenes leder Geir Ugland Jacobsen i studio tirsdag ettermiddag.

Stavrum gikk tidlig i strupen på Jacobsen, og lot seg irritere av det han mente var kommentarer «langt inni konspiland». Se klippet øverst i saken.

Bakgrunnen for debatten var Nettavisens spørreundersøkelse, som viser at 67 prosent av nordmenn har en positiv holdning til koronasertifikat, mens kun 18 prosent er negative. Jacobsen er ifølge seg selv «naturlig vaksinert» – han har hatt koronaviruset – og er sånn sett kvalifisert for et eventuelt koronasertifikat enn så lenge.

Debatten gikk blant annet på hvor mye man kan stole på mRNA-teknologien, som Jacobsen mener er uprøvd:

Et annet tema Jacobsen tok opp var vaksinering av barn. Her er Stavrum og Jacobsen enige om én ting – at barn tåler koronaviruset godt – men de er helt uenige i en annen ting:

Jacobsen gjentok også flere ganger at norske medier drev med sensur, og oppga villig hvilke han mente det var snakk om. Stavrum dro på sin side en sammenligning, for å illustrere forskjellen på hvem man slipper til:

Se hele debatten mellom Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum og Demokratenes leder Geir Ugland Jacobsen her:

En overveiende andel av nordmenn er positive til koronapass, mens assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er ubrukelig.

De som er positive til koronasertifikat står på samme side av saken som Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg, som før helgen gikk ut og sa at koronapass må brukes for å få flere til å vaksinere seg. Til Nettavisen sier Rygg tirsdag at hun tror den store støtten skyldes tiltakstrøtthet og frustrasjon overfor de uvaksinerte.

På spørsmål fra Nettavisen svarer helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at den norske lovhjemmelen sier at koronasertifikat skal brukes til å gjøre lettelser på tiltak, men at det i dag ikke er aktuelt med lettelser.

– Og da bruker vi heller ikke koronasertifikat, konkluderer hun.

Neste år kan det bli aktuelt å bruke koronapasset på en annen måte, sier hun.

– Vi ser at fullvaksinerte har blitt smittet av både delta og omikron. Og så har vi utredet, og skal sende på høring over jul, et lovforslag hvor vi kan bruke koronasertifikat mer forebyggende. Altså mer fristilt fra smitteverntiltakene. Det kommer på høring i januar.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa tidligere tirsdag til VG at koronapasset er ineffektivt når omikronvarianten er i Norge, og at et koronapass ville gitt falsk trygghet.

– Et koronapass kunne antakelig gjort at smittetrenden for delta snudde raskere, og at vi fikk færre innleggelser. Utfordringen er at omikron ser ut til å smitte lett, også blant fullvaksinerte, sa Nakstad til VG.

Les også: Stort flertall ønsker koronapass- kan komme i januar