Full storm mange steder julaften

Foto: (Statens Vegvesen (Webcamera))

Flere fjelloverganger er stengt på grunn av elendig vær.

05.08.14 10:44

Det saltes og brøytes for at folk skal komme fram til juleselskap rundt om i landet, men allerede på morgenen julaften var en rekke fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av elendig vær.

- I Oslo er det akkurat nå bart og vått og ganske greie kjøreforhold, men ellers på Østlandet er det mye snøslaps og glatte partier. Vi har beredskap ute som salter og måker, men det er til dels veldig glatte partier og vanskelige kjøreforhold, sier trafikkoperatør Nils Aa ved Statens vegvesens veitrafikksentral til NTB tidlig på morgenen julaften.

E6 over Dovrefjell og riksvei 7 over Hardangervidda var to av de viktige fjellovergangene som tidlig tirsdag morgen var stengt på grunn av det dårlige juleværet.

- Her er det spådd mer vind og nedbør, så man kan ikke forvente åpning i løpet av formiddagen. Vi får se utover ettermiddagen om været tilsier åpning, sier Aa.

Like før klokka 9 ble imidlertid Dovrefjell åpnet igjen, mens Hardangervidda holdes stengt hele julaften.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Full storm
På Vestlandet og langs sørlandskysten vil det blåse opp til full storm mange steder på julaften, men uværet avtar når julefreden senker seg.

- Spesielt langs Agder-kysten, Ytre Oslofjord og Skagerrak-området vil det være sterk kuling og komme opp i full storm. Det vil være ganske heftig ytterst i skjærgården, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til NTB i 9-tiden julaften.

Det verste uværet vil imidlertid løye før lutefisk, ribbe og pinnekjøtt settes på bordene rundt om i de tusen hjem, trolig en gang mellom klokka 12 og 14, antar Johnsen.

Fram til da vil det imidlertid være ufyselig også på Vestlandet og i høyden.

Tips eller bilder i forbindelse med juleværet? Kontakt Nettavisens journalist her!

Kolonnekjøring
På riksvei 15 over Strynefjellet var det lenge kolonnekjøring for julereisende. Klokka 12 ble imidlertid fjellområdet som strekker seg fra Skjåk kommune i Oppland i øst til Stryn i Sogn og Fjordane i vest, åpnet for normal trafikk.

Dersom vinden og snøværet blir verre, kan imidlertid veien bli stengt igjen.

Også på E134 over Haukelifjell var det kolonnekjøring, før den snø- og isdekte fjellovergangen ble åpnet for normal trafikk midt på dagen. Både riksvei 13 over Vikafjellet og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er fortsatt stengt.

Mange veier er imidlertid åpne for dem som skal ut å kjøre. Dette gjelder både E16 over Filefjell og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

- Skal du nordover må man nå ta riksvei 3 gjennom Østerdalen, sier Nils Aa.

Sjekk været der du bor her!

- Reis tidlig
Selv om forholdene er brukbare lenger nord, kan heller ikke folk som skal ut å kjøre julaften være trygge på å nå fram til lutefisken settes på bordet.

- I Nord-Norge er det greit akkurat nå, men det er spådd kraftig økning i vind og nedbør fra Salten og opp til Sør-Troms. De som skal oppover i dette området bør kanskje reise allerede nå. Det er spådd dårligere vær utover formiddagen, sier Nils Aa like før klokka 8 julaften.

Han minner om at det er faste julestengninger på E10 over Bjørnefjell og E6 over Saltfjellet. Begge disse strekningene stenger klokken 17 på julaften, og åpnes igjen først klokken 12 onsdag 1. juledag.

Se full oversikt over norske veier her!

- Planlegg godt
Veifarende i hele landet må altså være forberedt på stenging på kort varsel.

- Værprognosene er dårlige, og flere veier kan bli stengt dersom forholdene tilsier det. Trafikanter må følge godt med på oppdateringene i trafikkbildet, sa faggruppeleder Therese Thowsen i Vegdirektoratet til NTB på kvelden lille julaften.

Folk oppfordres til å planlegge turen godt og ta det med ro.

- Det er svært viktig at trafikanter respekterer stengte veier og tunneler og røde kryss. Ikke kjør over fjellet i findressen og pensko, men ha med varme klær og sko i tilfelle stans. Det er også lurt å ha med ekstrautstyr som spade, lommelykt, kjetting og tau, i tillegg til noe mat og drikke, oppfordrer Thowsen.

1.000 uten strøm i Stavanger
Over 1.000 husstander i Stavanger var uten strøm på morgenen julaften. I Vest-Agder mistet 2.000 strømmen ved midnatt.

Strømselskapet Lyse opplyser at jordfeil på en transformatorstasjon på Madla førte til at en kabel falt ut og dermed strømbrudd i større område ved Lassa og Tjensvoll i Stavanger, skriver Rogalands Avis.

Montører forsøker å lokalisere og rette feilen, og strømselskapet håper at strømmen er tilbake ganske raskt.

Ved midnatt natt til julaften mistet rundt 2.000 husstander i Marnardal og Hægebostad i Aust-Agder strømmen i det kraftige uværet. Strømmen var imidlertid tilbake etter et par timer, skriver Fædrelandsvennen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.