RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full storm og tre meter sikt

Sist oppdatert:
Letingen pågår fortsatt, og politiet har ikke tatt stilling til hvor lenge letingen skal pågå utover kvelden.

Det er satt i gang en redningsaksjon etter ni personer på fjellet i området Indre Billefjord/Aigir i Porsanger kommune. Et skuterfølge på ni personer hovedsakelig fra Hammerfest, seks menn og tre kvinner i 18-25 år, kjørte i morges fra Doggi i Kvalsund. Politiet ble varslet like før klokken 09.00 av en av skuterførerne.

- De er ikke funnet, og det er umulige søkeforhold. Fly og helikopter kan ikke settes inn. To patruljer ligger på vent inne i området, mens en tredje er trukket ut fordi letemannskapene var utkjørt, sier vakthavende redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til NTB.

Svært dårlige værforhold
Store letemannskaper fra forsvaret, politiet, Røde Kors, kjentfolk og sivilforsvaret leter torsdag kveld etter de ni savnede Hammerfestungdommene i området rundt Skaidivann.

Letemannskapene på fjellet ledes av reinpolitibetjent Torbjørn Berg, og består av 17 skutere og to bandvogner. Værforholdene er svært dårlige i leteområdet med full storm og tre meter sikt.

Telenors basestasjoner i området er falt ut, slik at mobilnettet fungerer ikke. Letemannskapene fra forsvaret har med eget sambandsutstyr til å kommunisere med innsatsleder Siri Ulverud som har base i Indre Billefjord, skriver Finnmark Dagblad.

Varmesøkende kamera
Seakinghelikopteret på Banak står fortsatt på bakken på grunn av siktforholdene. De var i lufta en kort periode torsdag morgen, men måtte snu. Hovedredningssentralen sier torsdag kveld at de er i full beredskap og vil ta av så fort sikten bedrer seg. De har varmesøkende kamera om bord, skriver Finnmark Dagblad.

Politiet konsentrer søket rundt østsiden av Skaidivann ut fra sporinga av mobilsamtalen som ungdommene ringte inn klokka ni torsdag morgen. Syv av ungdommene befinner seg trolig i dette området om de har fulgt politiets oppfordring om å holde seg i ro. De to siste ungdommene har man ingen kontroll på. De var kommet bort fra gruppen tidlig på morgenen.

Fortsatt blåse sterkt
Ifølge Vervarslinga for Nord-Norge vil vinden spakne noe utover natta, men det vil fortsatt blåse sterkt.

I Hammerfest er det opprettet et kriseteam ved Gjenreisningsmuseet, samt at kommunen har åpnet ungdomshuset Bootleg for ungdommer som ønsker å samles og ha noen å prate med.

Dårlig vær
- De ni ble overrasket av dårlig vær, sier operasjonsleder Asgeir Aule i Vestfinnmark politidistrikt. Skuterfølget ble delt i to, det ene med sju personer og det andre med to. Det er 5-7 skutere i følget.

- Vi har vært i telefonisk kontakt med dem. De er ved skuterne, og har fått beskjed om å forholde seg i ro ved dem. Vi vet, ut fra signaler fra mobiltelefoner til master, i hvilket område de er i, men det er snakk om store områder, sier Aule.

Kritisk
Ifølge Asgeir Aule er dette en kritisk situasjon.

- Ja, dette er relativt kritisk. Vi vet at i hvert fall én av personene i følget er svært dårlig kledd, sier Aule.

Torsdag ettermiddag i 14.00-tiden var politiet og Røde Kors med ni skutere satt inn, i tillegg til at Heimevernet og reinpolitiet har startet med en bandvogn fra Indre Billefjord. Sivilforsvaret har opså rykket ut og har satt opp varmetelt på Veidnes mellom Kistrand og Ytre Billefjord.

- Vi har vært i kontakt med Hovedredningssentralen, men været er for dårlig til at Sea King-helikopteret kan ta av fra Banak, sier Aule.

Ifølge Aule er Forsvaret bedt om bistand.

- Det er svært dårlig vær i området, med null grader og tilnærmet null sikt, sier Asgeir Aule.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere