RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fulleste fengsler noensinne


FULLE FENGSEL: – Det er bare blitt verre og verre de siste par årene, sier Kriminalomsorgsdirektoratets direktør. Bildet viser Skien fengsel.
FULLE FENGSEL: – Det er bare blitt verre og verre de siste par årene, sier Kriminalomsorgsdirektoratets direktør. Bildet viser Skien fengsel. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Aldri før har norske fengsler vært fullere enn nå, viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet.

Hittil i år har fengslene hatt en gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse på 98,1 prosent, det høyeste tallet noensinne, skriver Bergens Tidende.

– Det er bare blitt verre og verre de siste par årene. Beleggsprosenten vi har nå er veldig høy, noe som betyr at vi har smekkfulle hus, sier Kriminalomsorgsdirektoratets direktør Marianne Vollan.

LES OGSÅ: Må løslate kriminelle på grunn av plassmangel

Det høye belegget innebærer at soningskøene blir lengre og at det blir færre varetektsplasser tilgjengelig. Dette er en situasjon som har bygget seg opp over tid, påpeker Vollan.

– Sammenlignet med våre naboland har vi en stor andel utenlandske statsborgere i fengslene, rundt en av tre er utenlandske. I tillegg har vi et enormt vedlikeholdsetterslep. Vi har en gammel bygningsmasse som har vært forsømt over lengre tid, noe som gjør oss veldig sårbare når vi må stenge ned for oppussing, sier hun.

Den eneste løsningen er å bygge nye fengsler, mener Vollan. I mellomtiden er hun glad for at Stortinget har sluttet seg til regjeringens avtale om soning i Nederland, noe som tilfører fengselssystemet 242 plasser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere