*Nettavisen* Nyheter.

Fullroser historisk sluttspillbidrag

- En anerkjennelse, sier NFF-president Sondre Kåfjord. – En mulighet til å forene krefter og jobbe sammen, mener Per Ravn Omdal om enigheten om økonomisk påskjønnelse til klubber som leverer spillere til sluttspill.

24.01.08 22:29

Enigheten markerte samtidig en slutt på stridighetene rundt hvem som skal betale spillernes lønninger når disse opptrer i sluttspill for sine respektive land.

Det internasjonale forbundet (FIFA) og Det europeiske forbundet (UEFA) har i fellesskap sagt ja til et forslag som sikrer klubbene 252 millioner dollar de neste seks årene - som godtgjørelse hvis deres spillere deltar i EM eller VM. Det tilsvarer omtrent 1,4 milliarder kroner.

FIFA betaler 110 millioner dollar, mens UEFA tar resten av regningen, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

Press fra storklubbene

Avtalen innbærerer at klubber som har spillere med i EM-sluttspill, får betalt etter et ”per dag per spiller”-prinsipp. Til sammen får klubbene 43,5 millioner Euro (rundt 330 millioner norske kroner) fra UEFAs overskudd fra EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike til sommeren.

- Dette er en anerkjennelse av at også toppklubbene yter vesentlige bidrag til at et sluttspill blir en suksess. Jeg både tror og håper at denne avtalen vil bidra til mer harmoni i Fotball-Europa, sier fotballpresident Sondre Kåfjord som en kommentar til avtalen UEFA-president Michel Platini kunngjorde mandag.

- Klubber som bidrar til vår fortjeneste, skal bli belønnet med kompensasjon for at vi får bruke spillerne, sa Platini, og kom samtidig med en gladnyhet til de mindre klubbene.

- Alle klubbene som spilleren har representert i løpet av de to siste årene, har krav på kompensasjon.

Men det er de store klubbene som har jobbet hardest for en slik ordning. Barcelona truet for noen måneder siden med å nekte spillerne å reise på landslagsoppdrag hvis ikke FIFA og UEFA kom på banen og fant en løsning.

Summene øker

UEFA legger altså over 300 millioner kroner i potten til klubbene som har spillere i sommerens EM-sluttspill, noe som gjør at norske klubber med spillere på kvalifiserte landslag vil få noe kompensasjon – selv om ikke Norge klarte å kvalifisere seg til mesterskapet. Utbetalingene øker med nesten det dobbelte foran neste mesterskap i Polen og Ukraina.

FIFA bidrar med 40 millioner dollar til VM i Sør-Afrika om to år. Summen stiger til 70 millioner i 2014.

Utbetalingene skal blant annet sikre klubbene skikkelige forsikringsordninger for spillere som deltar i internasjonale mesterskap.

Enigheten gjør også at den mektige G14-gruppen (de 14 største klubbene) er historie. Det etableres isteden en ny allianse med de til enhver tid 103 høyest rangerte klubbene i Europa, interesseorganisasjonen European Club Association (ECA).

Det er altså ECA som nå har inngått avtalen om sluttspillsbidrag, samtidig som ECA anerkjenner UEFA som det overordnede organet for europeisk fotball. UEFA på sin side, anerkjenner ECA som den organisasjonen som ivaretar europeiske fotballklubbers interesser.

- Viktig for fotballen

Norges Fotballforbund mener avtalen er historisk, og skal bidra til å skape ro i forholdet mellom klubbene og deres overordnede organisasjonsledd i Europa. Det er altså både fotballpresidenten og styremedlem i UEFA, Per Ravn Omdal, svært glad for. For den nye avtalen kan bety slutten på en årelang interessekamp mellom toppklubbene i Europa, tidligere representert ved G-14, og UEFA.

- Det er viktig for fotballen at vi finner frem til ordninger som ivaretar både klubbene, de nasjonale forbundene og de internasjonale forbundene, på en god måte. I så måte tror jeg denne avtalen vil være et godt bidrag til at ulike deler av fotballfamilien forener krefter og jobber sammen, sier Per Ravn Omdal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag