Den offisielle åpningen av FNs klimatoppmøte (COP26) er mandag klokken 13.00 norsk tid. Tusenvis av deltagere har stått i svært lange køer for å komme seg inn på toppmøtet. Kø-kaoset er viet mye oppmerksomhet i britiske aviser.

Mye av misnøyen blant delegatene som står i kø, brer om seg på Twitter.

«Det er lange køer for å komme seg inn på COP26. Mye misnøye ettersom diverse delegater prøver å snike seg foran i køen til sikkerhetskontrollen. Som en FN-observatør sier til meg: "Dette er et problem med COP. Alle har en businessklasse-mentalitet",» skriver politisk viseredaktør Chris McCall i den skotske avisen Daily Record på Twitter.

Les også: Boris Johnson: – Klokken er ett minutt på midnatt

«Den samme FN-observatøren fortalte meg at han har deltatt på seks eller syv COP-er, men aldri måttet stå i så lang kø. Heldigvis så regner det ikke,» skriver McCall.

«Fullstendig kaos i sikkerhetskontrollen på COP26. Ikke akkurat sånn at de ikke kunne planlagt for dette?» skriver politisk kommentator Paul Waugh på Twitter.

- Det vanlige COP-kaoset

Mye av problemet er at «alle» skal inn samtidig.

«Min egen feil at jeg ikke gjorde dette klokken 06.00, men det er lange køer bare for å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen på COP26,» skriver Kate Proctor ved PoliticsHome på Twitter.

Norske Paal Frisvold er blant de mange delegatene som står i kø i påvente av å komme seg inn på konferansen.

- Det er det vanlige COP-kaoset. Hadde dette vært et fotballarrangement ville det vært flere innganger, og mulighet for å kjøpe lue, skjerf og noe varmt å drikke og spise i køen. Det bærer litt preg av å være litt ad hoc-arrangement med logistiske utfordringer, sier Frisvold til Nettavisen mandag ettermiddag norsk tid.

Les også: Skotsk tabloidavis: - 400 privatfly til klimatoppmøte

Advarer

Den britiske statsministeren Boris Johnson kommer med en sterk advarsel under åpningen av klimatoppmøtet.

- Tar vi ikke klimaendringene på alvor nå, vil det være for sent for våre barn å gjøre det i morgen, advarer Johnson på klimatoppmøtet i Glasgow.

Den britiske statsministeren er vertskap for FN-møtet der over hundre stats- og regjeringssjefer deltar mandag og tirsdag.

- Klokken er ett minutt på midnatt, og vi er nødt til å handle nå, skal Johnson si i sin tale mandag ettermiddag, ifølge statsministerens kontor.

Han advarer om at det vil være for sent for våre barn å forsøke å bekjempe klimaendringene i framtiden.

Les også: Støre om energikrise i Europa: Et utfordrende bilde

Også USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Indias statsminister og Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar på toppmøte-delen av klimakonferansen.

India er ett av få land som ikke har oppdatert sine utslippsmål i forkant av toppmøtet. Det er derfor knyttet spenning til om Modi vil kunngjøre nye målsettinger for å bremse Indias utslipp.

Les også: Ett av disse landene har sluppet ut dobbelt så mye klimagasser som det andre landet

Klimamål og forpliktelser

Da Støre møtte pressen i Glasgow mandag formiddag, pekte han på skogbevaring som en nøkkel for å nå klimamålene. Han varslet konkrete framskritt på dette området i Glasgow.

I tillegg viste han til at USA og EU har tatt et initiativ for å redusere utslipp av den kraftige klimagassen metan.

Av alle verdens land er det Kina som har de desidert største klimautslippene. Kinas president Xi Jinping kommer likevel ikke til å være til stede i Glasgow.

- Det vi trenger i Glasgow, er forpliktelser. Det er for stor avstand mellom de kuttene land har lovet, og det målet vi skal nå. Det er ikke veldig mange konkrete forpliktelser, verken i form av penger eller utslippskutt, sier Støre til NRK.

Det er knyttet store forventninger til de politiske vedtakene som kan bli gjort på klimatoppmøtet, som har fått navnet COP26. Men flere har uttrykt bekymring for at forventningene ikke vil innfris, deriblant Storbritannias statsminister Boris Johnson og FN-sjef António Guterres.

Støre sier at han er redd for at lovnadene blir for generelle.

- Men holdningen er riktig. Så får vi se når vi kommer til Glasgow. Vi må regne med at denne konferansen vil gi resultater. Det vil vi jobbe for, sier han.

Les også: Norge gir 14 milliarder til fattige land for å kutte klimautslipp