Fullt kaos like før studiestart

Foto: Erlend Aas/Scanpix

FpU mener at Samordna opptak burde ha svaret klart tidligere.

18.07.12 16:22

Den 20.juli får norske studenter svar på hvilke studier de kommer inn på og hvor i landet de skal bo til høsten.

- Flere titalls tusen studenter får kun et par uker på å finne seg et sted å bo og ordne alt det praktiske før studiestart i midten av august. Dette er veldig knapp tid, spesielt med dagens tøffe boligmarked, sier formann i FpU, Himanshu Gulati.

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Han tar til orde for å flytte offentliggjøringen av studieplassresultatene til tidligere i juli.

- Mange studenter tar den endelige avgjørelsen noen dager etter resultatene kommer, og vi har ofte også sett at datasystemet bryter sammen når resultatene kommer.

To uker før
Han mener derfor at selv ti dager eller to uker mer å ordne alt det praktiske vil gjøre sommeren vesentlig enklere for de fleste studenter.

- Ettersom det meste ordnes automatisk gjennom datasystemer og vitnemålene er klare i slutten av juni, så kan jeg ikke forstå hvorfor det ikke kan være mulig å ha resultatene klare tidligere i juli. Dette vil bety mye for studentene, og jeg håper kunnskapsministeren vil se på muligheten for dette, sier Gulati.

Lederen for Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, er enig.

- Så langt det lar seg gjøre, så burde man absolutt se på mulighetene for å få levert svarene fra Samordna Opptak tidligere i juli.

Han ser poenget med at Samordna opptak trenger tid til å klarlegge alle søknadene, men synes at eksamen for elevene fra videregående gjerne kunne vært tidligere i juni, slik at studentene kan få svar om utdanning tidligere på sommeren.

Skjer lite på siste ukene likevel
- Det er ikke mye som skjer de siste ukene før eksamen uansett. Man har mange kosedager som elevene har lite læringsutbytte av, så jeg forstår ikke at det kan være så stort problem å flytte eksamen litt frem, sier Halse.

- Dette var et godt forslag fra Fremskrittspartiets Ungdom, sier han.

Informasjonsrådgiver i Samordna opptak, Pål Kaldsjøhagen, forklarer at stort tidspress er grunnen til at man får svaret så sent i juli, og at tiden til å ordne andre ting dermed blir knapp.

- Vi har en ettersendingsfrist 1. juli for innsending av karakterer fra videregående skoler og andre utdanninsinstitusjoner. Derfor er det ikke prafktisk mulig for oss å få svarene på plass tidligere.

- En annen fordel med at svarene kommer når de gjør, er at vi også rekker klagesensuren fra videregående, som er 12 juli. Dermed kommer flere inn i hovedopptaket, sier han.

Vil ikke ha tidligere eksamen
Kommunikasjonssjef i Kunnskapsdepartementet, Egil Knudsen, er enig i at studenter burde få svaret så tidlig som mulig, men synes ikke man burde fremskynde eksamen på videregående.

- Vi støtter selvsagt målet om at kommende studenter må få beskjed om studieplasser så tidlig som mulig. Men et forslag om å gjennomføre eksamen en uke tidligere i skoleåret enn i dag vil ha flere negative sider: Det blir mindre tid til undervisning og repetisjon før eksamen. Det fører til at elevene kan være dårligere forberedt på oppgavene, og dette er derfor en dårlig utnyttelse av skoleåret

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.