RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fullt kjør på børsen

Sist oppdatert:
Investorene på Oslo Børs tok bølgen og hadde retningen mot en ny rekord. Oppkjøp og sterkere oljepris ga grunn til optimisme.
Hovedindeksen klatret 2,70 prosent til 445,23 poeng, men klarte akkurat ikke slette rekorden fra årets første børsdag.

Oppkjøpsbølgen er i ferd med å skylle inn over børsen og sammen med utsikter til en kaldere vinter i USA bidro dette til børsfesten.

- Vi har en utrolig sterk børs til tross for svak oljepris. Det kan se ut til at oljeprisen har stabilisert seg på rundt 50 dollar, og at markedet tror vi har nådd et nivå hvor fallhøyden er begrenset. Om dette stemmer vil psykologi vende markedet oppover, sier Terje Nyborg i Terra Securities til NA24.

Oljeprisen har snudd den negative trenden og steg nesten 1 prosent til 53,46 dollar fatet. Dette bidro til å dra energisektoren opp. Statoil og Norsk Hydro endte med en oppgang på 4,01 prosent til 162 kroner og 3,15 prosent til 188,25 kroner. DNO hang litt etter tungvekterne og endte med en oppgang på 1,81 prosent til 12,35 kroner.

Flere av de andre oljeavhengige selskapene satte også fart.

Denne uken starter resultatrapporteringen for fuLlt i USA. Først i køen kommer Motorola og Apple. Og forventningene er skyhøye.

- Dette vil bli en skikkelig test på om trøkket i IT-setoren skal vedvare, sier aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities til NA24.

De siste månedene har gitt et voldsomt løft i de fleste teknologiselskapene i USA og etter hvert også i Norge. Nå venter markedet spent på fasiten.

Tandberg Television kom i søkelyset da det amerikanske selskapet Arris melde at de vil kjøpe teknologiselskapet. Arris er villige til å by 96 kroner per aksje, men markedet priset inn enten et høyere bud eller en budkamp. Aksjekursen steg hele 15,12 prosent til 99 kroner.

NA24 har snakket med flere kilder i finansmiljøet som nå tror at den amerikanske datagiganten Cisco kan ha fattet interessen for Tandberg TV. Så langt har ikke Tandberg TVs karateristiske styreformann Jan Chr. Opsahl vært tilgjengelig for kommentar.

- Det er et overraskende oppkjøp, sier Terra-analytiker Espen Tidemann Jørgensen til NA24.

Han sier videre at begge selskapene ser ut til å være veldig interessert i å fusjonere. Dette kan vanskeliggjøre et motbud, tror analytikeren, som mener at Tandberg TV-aksjen forsvarer en prising på 110 til 120 kroner.

Oljeserviceselskapet Prosafe endte opp 6,39 prosent til 91,60 kroner etter at BW Offshore kjøpte rundt 5,3 prosent av de utestående aksjene i selskapet. Fra før satt Sohmen-familien med en betydelig post gjennom selskapet BW Limited. Etter mandagens kjøp, til nesten 1,1 milliarder kroner, har Sohmen-familien kontroll på 22,6 prosent av Prosafe.

BW Offshore snakket varmt om en mulig fusjon mellom selskapene og dermed kan hele Prosafe fort bli slukt av BW Offshore. Prosafe er smigret over at Sohmen viser så stor interesse.

Carnegie hadde ingen problemer med å få inn pengene til finansieringen av BW Offshores kjøp. I løpet av kort tid hadde de fått inn 1,1 milliarder kroner i en emisjon.

Stengte børser i USA

Det amerikanske aksjemarkedet holder stengt i dag. I USA feirer de Martin Luther King Jr-dagen. Dermed holder alle børsene i USA stengt.

Selv om det er stengte børser i USA er det oppgang å spore ved børsene ellers i verden. Asia startet ballet med en bred oppgang, og Europa har hengt seg på.

Børsene i London, Frankfurt, Paris, København og Stockholm viser god form. Etter flere uker med nedgang kan endelig investorene glede seg over at pilene har for alvor vendt oppover igjen.

Det er full fart på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen er opp 2,39 prosent til 443,91 poeng.

Kaldere vær i USA er med på å styrke i oljeprisen. Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 53,38 dollar ved råvarebørsen i London.

Sikter mot ny rekord

Oljeprisen bidrar til å sende oljeselskapene på Oslo Børs opp. Vinteren virker å ha kommet til USA.

I går viste værmeldingene på TV at det er snøkaos i enkelte byer i USA og at det unormalt varme været er i ferd med å slippe taket. Spekulasjoner knyttet til om medlemslandene i OPEC vil ble enige om å kutte oljeproduksjonen bidrar også til at oljeprisen tikker litt opp igjen.

De siste ukene har det en enorm handel i oljekontraktene på råvarebørsene og flere har shortet kontraktene i påvente av lavere oljepris. Fredag tok flere gevinst på disse posisjonene.

Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 53,01 dollar ved råvarebørsen i London.

Hovedindeksen stiger 2,07 prosent til 442,53 poeng.

Fusjonskameratene Statoil og Norsk Hydro stiger 2,25 prosent til 159,25 kroner og 2,19 prosent til 186,50 kroner. DNO henger litt etter, men er opp 1,57 prosent til 12,32 kroner.

Flere av de oljerelaterte aksjene blir også løftet av oppgangen i oljeprisen. Riggselskapet Seadrill blir løftet 2,30 prosent til 100,25 kroner.

Oppkjøpscasene er tilbake i søkelyset på Oslo Børs. Storeier BW Limited har gjennom det børsnoterte selskapet BW Offshore kjøpt seg opp til 22,6 prosent av de utestående aksjene i Prosafe. Fra før eide selskapet 17,3 prosent og det nye kjøpet er på nærmere 1,1 milliarder kroner til en pris per aksje på 86 kroner.

BW Offshore snakker varmt om en eventuell fusjon med Prosafe, og Prosafe er selv fornøyde med at Sohmen-famililen er blitt en storeier av Prosafe. Kjøpet skal finansieres gjennom en emisjon på 1,1 milliarder kroner.

Analytiker Sven Børre Larsen i meglerhuset First tror ikke det blir noen budkrig om selskapet, og synes fusjonen virker fornuftig. Han mener Bergesen fikk det for en god pris, men ikke eksremt billig.

Les analytikerens kommentarer her.

Aksjekursen i Prosafe stiger 5,11 prosent til 90,60 kroner.

Arris har sagt at de vil kjøpe Tandberg Television for rundt 7,8 milliarder kroner. Selskapene vil slå seg sammen, og en fusjon vil skje gjennom at Arris kjøper Tandberg Television for 96 kroner per aksje.

Aksjekursen stiger 14,30 prosent til 98,30 kroner. Dermed priser markedet inn enten en høyere pris eller at det blir budkamp om IT-selskapet.

Simtronics blir løftet 20,69 prosent til 2,45 kroner.

Kjøpefest på børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 1,95 prosent til 442 poeng. Det er høy aktivitet på børsen denne mandagen. Flere mulige oppkjøp og en oppgang i oljeprisen gir en god start på uken for investorene på børsen.

Prisen på et fat nordsjøolje stiger 1,06 prosent til 53,54 dollar ved råvarebørsen i London. Dette er med på å sende tungvekterne Norsk Hydro og Statoil opp. Fusjonskameratene blir løftet henholdsvis 1,78 prosent til 185,75 kroner og 2,41 prosent til 159,50 kroner. DNO klatrer 2,23 prosent til 12,40 kroner.

Prosafe topper listen over de mest omsatte aksjene i på børsen etter at det er blitt klart at BW Offshore har kjøpt seg opp i selskapet. Totalt eier hovedselskapet BW Limited 22,7 prosent av de utestående aksjene i riggselskapet. Posten på 5,3 prosent ble kjøpt til 86 kroner per aksje og dermed har Sohmen-familien bladd opp milliarder for å sikre seg aksjer i Prosafe.

Markedet priser inn enten en budkamp om Prosafe eller at BW Limited må by langt mer enn de 86 kronene de har betalt nå for å sikre seg hele Prosafe. BW Offshore, tidligere Bergesen Worldwide Offshore, sier at de vil ta en aktiv rolle i konsolideringen i bransjen.

Prosafe-aksjen stiger 7,67 prosent til 92,70 kroner.

For å finansiere kjøpet av Prosafe-aksjer vil BW Offshore gjennomføre en emisjon på 1,1 milliarder kroner. Emisjonen på 12.257.085 aksjer vil ha en tegningskurs på 26 kroner per aksje.

BW Offshore er ikke omsatt på Oslo Børs mandag, dermed gjelder fredagens sluttkurs på 26 kroner per aksje.

Tandberg Television kan også fort få nye eiere. Nasdaq-selskapet Arris vil kjøpe opp selskapet og er villige til å by 96 kroner per aksje. Ledelsen og styret i Tandberg Television anbefaler budet og mener at prisen Arris er villige til å betale er god. Gjennom å slå sammen kreftene vil dermed det nye selskapet stå godt rustet i kampen om kundene. Prisen Arris er villig til å betale rundt 7,8 milliarder kroner for Tandberg Television.

Tandberg Television stiger 10,93 prosent til 95,40 kroner. Enskilda er største nettokjøper foran Carnegie og Credit Suisse First Boston.

Simrad Optronics er dagens suverene vinner med en oppgang på 33 prosent til 2,71 kroner. First og Netfonds står samlet bak rundt 60 prosent av nettokjøpene. Totalt er det omsatt aksjer for 14,5 millioner kroner i børsferskingen.

Sterk start i Asia

Sterke makrotall fra USA og Japan hjalp de asiatiske aksjene til ny oppgang mandag morgen. Detaljhandeltall fra USA som ble sluppet i forrige uke har ikke vist en sterkere vekst på fem måneder. Samtidig viste maskinordre fra Japan en betydelig vekst.

Dermed har den siste tidens uro rundt at forbruket i USA er svakere enn ventet vært overdrevet. Frykten for at forbruket skulle rammet de eksportavhenging selskapene virker dermed å ha blitt mindre.

Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International la på seg 1,1 prosent til 140,17 poeng, og alle de ti undergruppene fikk en oppgang.

I Japan steg Nikkei 225-indeksen 0,9 prosent til 17.209,92 poeng, mens den bredere Topix-indeksen steg 1,2 prosent og ligger dermed på det høyeste nivået på mer en åtte måneder. I Hongkong steg Heng Seng-indeksen 1,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere