RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Økokrim
Økokrim Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Fullt nederlag for Økokrim

Sist oppdatert:
Etter tre års etterforskning lider Økokrim fullt nederlag i innsidesaken mot en medarbeider i Nettavisen. Det var ingen innsidehandel i avisen, fastslår retten.

Klokken åtte om morgenen fredag 16. juni 2006 stormet ti etterforskere fra Økokrim inn i Nettavisens redaksjonslokaler og tok beslag i datautstyr.

Samtidig ble en av våre medarbeidere pågrepet i det som fremsto som en koordinert og dramatisk razzia.

Aksjonen kom som lyn fra klar himmel og ble starten på et tre års prosess som kulminerte med at Økokrim karakteriserte saken som «den mest alvorlige innsidesaken som har vært behandlet».

Nå foreligger dommen fra Oslo tingrett, og der er hele den omtalte DNO-handelen (som har med Nettavisen å gjøre) endt med frifinnelse.

Razziaen, dokumentbeslaget og tre års etterforskning ga et solid prestisjenederlag for Økokrim, skriver Dagens Næringsliv (se faksimile).

Retten sier direkte at den har et radikalt annet syn enn Økokrim:Les hele dommen her .

Spørsmålet er hva vi og Økokrim kan lære av denne saken.

For Økokrim må det være et tankekors at etaten nå har lidd flere store nederlag på rad i saker de selv har blåst opp. Tilbake står tiltalte som har fått livene radikalt forandret av å ha blitt fremstilt som store økonomiske forbrytere.

Blodtåken ligger ofte tykt i redaksjonene som skriver om økonomisk kriminalitet. Nettavisen er ikke bedre enn andre, og i så måte er det en lærepenge når vi selv får føle hvordan det er å stå i gapestokken. Det er lett å glemme at forholdene ofte er kompliserte og at skyldspørsmålet kan være høyst uklart selv om Økokrim slår på stortrommen.

I dommen fra Oslo tingrett kommer det eksempelvis frem at Kredittilsynet ikke visste om sentrale artikler i internasjonale medier om DNOs problemer i Irak da tilsynet anmeldte Nettavisens medarbeider Thomas Gulbrandsen: - Retten nevner at disse og andre tidligere oppslag noe overraskende synes å ha vært ukjente for Kredittilsynet da dette organet innga sin anmeldelse, heter det i dommen.

Thomas Skjelbred Økokrim

Tre år har gått og millioner av kroner er brukt på en sak som Oslo tingrett har skåret ned til en innsidehandel i Sinvest med en gevinst på 12.000 kroner. Dette forholdet har ikke med Nettavisens journalistikk å gjøre. Den handler om at en av våre ansatte er dømt for å ha handlet aksjer på tips fra en meglervenn. Dersom dommen blir stående, er den alvorlig nok. Men det er en begrenset sak som kunne vært etterforsket på noen måneder - uten razzia og beslag i Nettavisens lokaler.

Vår medarbeider Thomas Gulbrandsen arbeidet ikke journalistisk med aksjene han har vært tiltalt for å ha handlet i. Derfor er saken annerledes enn «klassiske» innsidesaker mot journalister. Dette poenget har mange kommentatorer ikke fått med seg.

Nettavisen har pressens strengeste aksjereglement. Vi har et generelt forbud mot aksjehandel som gjelder samtlige ansatte - ikke bare journalistene. Selv om Økokrims medarbeidere både er hyggelige og korrekte, så ønsker vi ikke å møte dem igjen på denne måten med det første!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere