*Nettavisen* Nyheter.

Fullt regjeringskaos i Sverige: - Helt urimelig at vi skal holdes utenfor

Vänsterpartiets leder Jonas Sjostedt på vei til sin pressekonferanse mandag. Foto: Tt News Agency (Reuters)

- Hvordan kan man tro at vi vil akseptere null innflytelse? spurte Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt.

14.01.19 15:04

Vänsterpartiets leder sier det er uaktuelt for dem å støtte den regjeringsplattformen Stefan Löfven presenterte mandag, men ekspertene tror Löfven likevel vil komme i mål.

- Vi har vært tydelige før valget på hva vi vil ha, en regjering uten borgerlige partier og med Stefan Löfven som leder. Vi har dette innen rekkevidde, men vi er ikke der, innledet Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på sin pressekonferanse mandag.

Hele Sverige ventet å å høre hva som var Vänsterpartiets konklusjon. Partiet tok sin avgjørelse søndag.

- Urimelig at vi holdes utenfor

- Vi er overrasket over hvor langt Stefan Löfven er villig til å gå til høyre, sa Sjöstedt videre og gjorde det klart at de er alt annet enn fornøyd:

- Den Löfven-regjeringen som nå er på beddingen forutsetter vårt mandat, og da er det urimelig at vi holdes utenfor, sa Sjöstedt.

- Hvordan kan man tro at vi vil akseptere å ha null innflytelse? Det går ikke, slo han fast.

Sjöstedt sier Vänsterpartiet ønsker Stefan Löfven som statsminister, men at i den nåværende situasjonen er det uaktuelt for hans parti å hjelpe ham fram.

Hvordan Sjöstedt ser for seg veien ut av den svenske regjeringsfloken og hva han krever av Socialdemokraterna og Löfven, ville han ikke kommentere på pressekonferansen:

- Det tar vi direkte med Löfven, sa han.

Tror Löfven vil komme i mål

Flere svenske kommentatorer mener at Löfven likevel vil komme i havn med sin firepartiplattform, men at han må gi noe til Vänsterpartiet for å komme videre.

- Sjösted brummer, men det meste taler for Löfven, utaler Dagens Nyheters politiske kommentator Ewa Stenberg.

- De krav Sjöstedt stiller burde være mulig for Löfven å innfri, mener Svenska Dagbladets politiske analytiker Göran Eriksson.

- Vi vil ha innflytelse og samarbeid med en ny S-regjering, skriver Sjöstedt i en Twitter-melding mandag ettermiddag:

Klikk på bildet for å forstørre.

Sveriges statsminister Stefan Löfven håper å få regjere videre med hjelp fra Miljöpartiet, Liberalerna og Centerpartiet. Men Vänsterpartiet holdes utenfor, og den floken må Löfven løse før avstemmingen i riksdagen.  Foto: Anders Wiklund (AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.