RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fulltreff for DNO i Irak (Ny)

Sist oppdatert:
Oljeselskapet DNO og konsernsjef Helge Eide har funnet olje i den første letebrønnen de nå borer i Nord-Irak. Det kan bety endringer i det planlagte boreprogrammet. Les mer her
Nytt Kommentarer fra Eide

Oljeselskapet DNO har nå funnet flyttbar olje i den første letebrønnen de har under boring i det oljerike Nord-Irak. Oljen ble påtruffet allerede etter 350 meters boring av letebrønnen Tawke-1.

Det ble funnet olje under trykk da borekronen entret toppen av det første prospektive reservoaret, som DNO ønsket å sjekke i forbindelse med letebrønnen. Oljen ble ført ut og brent av under kontrollerte forhold, melder selskapet.

Kan gi endringer

- Har opprinnelig plan om å bore til 3.000 meter med tre prospektive soner. Det som er planen nå er å bore og evaluere denne prospektive sonen, så får vi vurdere om vi skal fortsette etter opprinnelig plan eller om vi går videre til brønn nummer to, sier Eide til iMarkedet.no.

Han presiserer at dette er en letebrønn så det kan komme overraskelser underveis. Når det gjelder selve boreforholdene og geologien, ser ikke Eide noen spesielle problemer.

- Det er ikke tradisjonelle sandsteins lag, men såkalte karbonater. I utgangspunktet skal det ikke være noen spesielle problemer forbundet med boringen. Trykkforhold og lignende kan komme inn siden det er en letebrønn, sier konsernsjefen.

Eide forventer at den videre boringen av den første sonene samt loggingen av denne vil ta noen uker. En gang i midten av januar tror Eide at en oppdatering kan foreligge.

DNO antar at oljekolonnen kan være på 800 meter og fortsetter nå boringen ned i reservoaret. Selskapet vil deretter foreta logging av brønnen for å avdekke reservoarkarakteristikk og oljeinnhold .

Ikke tungolje

Tester av oljen viser en kvalitet på 24 API. Kvaliteten korresponderer med oljeprodusert fra andre felt på samme reservoarnivå i Nord-Irak.

- Det er nok flere soner som produserer i området, men denne vet vi produserer i andre felt, hvor API grad er lik den vi har funnet, sier Eide til iMarkedet.no

I Nordsjøen ligger API-graden gjerne på 38, mens oljen DNO produserer i Jemen ligger på 28 til 30 API. Selv med en API på 24 er det ikke snakk om noen tungolje, sier Eide, som betegner oljen i Tawke-brønnen som av god kvalitet.

DNO har en 40 prosents andel i produksjonsdelingsavtale, hvor de også er operatør. Resten skal deles mellom kurdiske og sentrale myndigheter.

Nordlig eksport

Når det gjelder eksportmuligheten av oljen fra Nord-Irak, ser Eide på en tilkobling til den nordlige eksportrørledningen som går til havnebyen Ceyhan i Tyrkia. Denne eksportrørledningen har for irakernes del og feltene rundt Kirkuk stort sett vært stengt i høst på grunn av sabotasje.

Eide ser imidlertid ikke lignende problemer for DNO.

- Vii ligger ikke så langt unna der den går inn Tyrkia. Dette er i god avstanden til problemområdene lenger sør hor det har vært en rekke sabotasjeangrep. En tilkobling vil ikke være noen stor investering, sier Eide.

Han presiserer at en slik tilkobling er avhengig av at selskapet får en slik rett fra de sentral irakiske myndigheter. Det troro han imidlertid vil løse seg.

Avviser sentral problemer

I forbindelse med at DNO startet leteboringen i Nord-Irak i slutten av november var det en rekke oppslag i norske medier om lisensen DNO har fått av de kurdiske myndighetene i Nord-Irak, og at denn kunen være i konflikt med de sentrale myndightene i Bagdad.

- Slik vi leser det er dette en kontrakt som er helt i tråd med grunnloven. Vi har jo også en samarbeidsavtale med det irakiske oljeministeriet sentralt som blant annet dekker kunnskapsoverføring og teknologi. I dette samarbeid har vi hatt full åpenhet rundt lisensen og har egentlig følt en sterk støtte fra ministeriet. De kritiske røster som har vært referert i media har ikke vi hørt fra, sier Eide til iMarkedet.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere