Gå til sidens hovedinnhold

Funker for bra!

Nettet fungerer så bra at myndighetene ikke lenger vil offentliggjøre ligningen. Snakk om åpenhet!

Gang på gang lar vi oss overraske av myndighetenes mangel på prinsipiell tenkning. Ligningen er offentlig i Norge, slik har det vært i tiår, men nå vil Finansministeren ha slutt på denne praksisen.

Begrunnelsen er ikke at myndighetene synes vi har for mye åpenhet i samfunnet. Nei, begrunnelsen er at internett fungerer for effektivt. Nå kan alle sjekke opplysningene uten å anstrenge seg nevneverdig. Og folk benytter muligheten, det er det ingen tvil om. VG opplevde en voldsom trafikk da de la ut ligningen på nettet fredag formiddag.

Det rare er at åpenhet blir definert som et gode når vi har litt åpenhet, men som et onde når vi har mye åpenhet. Internett gir oss et åpnere samfunn. Ligningen viser at internett har mange av de kvalitetene som entusiastene hele tiden har lovprist: Nettet er demokratisk, nettet gjør kunnskap og informasjon tilgjengelig raskt og rimelig, nettet gir folk flest tilgang på ekspertise som tradisjonelt har vært forbeholdt eliten.

Aviser og andre institusjoner har i mange år kjøpt søkbare ligningslister fra myndighetene. Vi journalister har i en årrekke hatt den samme tilgangen på skatteopplysninger som folk flest nå har fått, og som myndighetene nå altså vil sette en stopper for.

Vi tror mange rikfolk vil puste lettet ut over at det settes en stopper for ligningspraksisen, som viser hvor mye folk tjener og hvor mye de betaler i skatt. Det blir litt lettere å lure seg unna fellesskapets forpliktelser uten å bli oppdaget.

Vi forundrer oss, som sagt, over mangelen på prinsipiell tenkning som ligger bak forslaget. Samtidig gleder vi oss over begrunnelsen. Nettet er for effektivt til å tillate full åpenhet! Joda, nettet ER effektivt.

Vi låner tittelen fra Hegnars siste bok: Hva var det jeg sa!

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå