I en pressemelding fra Department of Public Health i den amerikanske delstaten Massachussets skriver de at de har oppdaget to tilfeller av gonoré fra en bakteriestamme som viste en redusert respons til flere ulike typer antibiotika.

Dette er første gang en slik gonoré-bakterie har blitt identifisert i USA, etter å ha tidligere blitt funnet i enkelte asiatiske land, samt i Storbritannia.

– Viktig påminnelse

– Disse tilfellene er en viktig påminnelse om at gonoré-bakterier i USA begynner å bli mindre responsive til et begrenset utvalg antibiotika, heter det i pressemeldingen.

Begge tilfeller ble kurert av ceftriaxon, en type antibiotika som per nå er den fremste anbefalte behandlingen for gonoré. Tall fra WHO viser at gonoré blir mer og mer resistent til både denne type antibiotika og andre typer som brukes til behandling av gonoré.

– Det siste tiåret har det blitt rapportert tilfeller av gonoré som ikke har kunnet kureres med cetriaxon alene eller kombinert med azitromycin eller doxycycline i Australia, Frankrike, Japan, Slovenia, Sverige og Storbritannia, skriver WHO i en rapport fra i fjor.

Les også: Hun tjente helt perverst med penger på sextrafikken

Eksplosiv økning

Ifølge tall fra FHI ble forekomsten av gonoré halvert under pandemien, fra 1045 tilfeller i 2020 til 555 i 2021. Ettersom samfunnet åpner opp igjen kan det se ut til at forekomsten har tatt seg opp igjen. 16. september skrev Bergensavisen om en eksplosiv økning av gonoré blant unge.

Gonoré var i utgangspunktet mest vanlig blant voksne menn som har sex med menn, men det har vært en økning også blant heterofile og særlig blant unge kvinner. Dette er ekstra bekymringsfullt da kun halvparten av de med smitte i skjeden opplever symptomer, og ubehandlet kan gonoré føre til fertilitetsproblemer.

Les også: Lise Fjelstad er rystet etter NRK Brennpunkt-serie – nå krever hun handling