*Nettavisen* Nyheter.

Funnet død ved bekken

PÅRØRENDE: Familien til avdøde Bjørg Elinore Strand tilbake på funnstedet. Fra venstre: Rita Strand, Tom Erik Strand, Camilla Strand Johansen, Linda Strand Johansen og Thorill Strand Johansen. Foto: Tom Gustavsen

Bjørg Elinore Strand (83) ble satt av en pasienttaxi like ved der hun bodde. Noen timer senere ble hun funnet død ved en bekk.

(RB.NO): – Det er helt tragisk. Alt har gått galt i denne saken, sier sønnen, Tom Erik Strand.

Onsdag 5. november klokken 16.15 ble Bjørg Elinore Strand (83) fraktet hjem, med en drosje fra Nedre Romerike Taxi, fra en undersøkelse ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Bjørg Elinore var ifølge familien noe forvirret, men hadde ikke fått diagnosen demens, skriver Romerikets Blad.

Taxien som skulle frakte den 83 år gamle kvinnen fra sykehuset til Gladbakk bo- og aktivitetssenter på Råholt, fant aldri fram til riktig adresse. Hun ble dermed sluppet av et lite stykke unna leiligheten på Gladbakk.

Klokken 22.36 onsdag 5. november ble hun funnet død ved en bekk. Dødsårsaken er ifølge familien hjertestans.

– Alle feilet

Sammen med resten av familien stiller sønnen opp i Romerikes Blad for å fortelle om den tragiske hendelsen.

– Hun var tynnkledd og hadde ikke nøkkel til leiligheten, sier Strand.

Familien opplever hele hendelsen som en total svikt fra instansene som skal være der for å hjelpe.

– Ahus feilet da de ikke varslet oss pårørende om at hun ble sendt hjem. Taxiselskapet feilet på flere steder. Hun ble sluppet av på feil adresse, og hun ble heller ikke fulgt inn på Gladbakk, slik instruksene tilsier. Hjemmesykepleien, som var varslet tidligere på dagen, var ikke til stede for å ta henne imot. Hjemmesykepleien tok heller ikke kontakt med oss pårørende før klokken 21.05. Da var det nesten fem timer siden hun ble kjørt fra Ahus, forteller familien.

De understreker at de ikke er ute etter å nagle enkeltpersoner, men vil peke på fatal svikt hos flere instanser.

– Dette må ikke skje igjen, sier de.

– En politisak

Det var Nedre Romerike Taxi som sto for transporten av Bjørg Elinore Strand.

Trafikksjef i Nedre Romerike Taxi forteller følgende til Romerikes Blad:

– Denne saken er anmeldt til politiet fra de etterlatte, og vi regner det derfor som en politisak.

Han forteller at han ser på det hele som en tragisk hendelse.

– Vi har vært i møte med de etterlatte og andre aktører. Hva som kom ut av det møtet vil jeg ikke gå inn på. Vi er glade for at uavhengige myndigheter, altså politiet, ser på saken. Utover det vil jeg ikke kommentere ytterligere, sier han.

Lensmann ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, Karl Vidar Solberg, bekrefter at de ser på saken.

– Vi vil se hvor saken peker, og vurdere om vi skal etterforske saken og omfanget av etterforskningen.

Han bekrefter at Bjørg Elinore ble funnet død av politiet kvelden onsdag 5. november.

Trude Westerberg, virksomhetsleder i hjemmebaserte tjenester i Eidsvoll kommune, vil ikke kommentere saken overfor Romerikes Blad.

– Vi har hatt dialog med pårørende i denne triste saken, og ønsker ikke å kommentere i media, skriver hun i en sms.

Fin avskjed

Torsdag 20. november ble Bjørg Elinore Strand bisatt.

Familien forteller om en vakker seremoni.

– Det var en fin avskjed. Presten holdt en fin tale, og vi fikk tatt et verdig farvel. Måten hun døde på, er derimot uverdig, sier Tom Erik Strand.

– Trist og tragisk

Ahus beklager sterkt hendelsen og har meldt saken til Helsetilsynet.

– Jeg vil overfor de pårørende beklage sterkt hva som har skjedd. Dette er både trist og tragisk, sier konstituert direktør ved medisinsk divisjon ved Ahus, Anita Bjørnstad.

– Ahus har sviktet, og vi var raske med å melde inn saken til Helsetilsynet.

Bjørnstad vil ikke overfor RB utdype kvinnens medisinske diagnose, men sier hun var urolig og glemsk som følge av en sykdom.

Pårørende ikke varslet

– Vi hadde dialog med pårørende om at kvinnen ville ha det best i trygge, vante omgivelser, og dermed skulle ha færrest mulig liggedøgn på sykehuset. Hun hadde hjemmebaserte tjenester med hjemmesykepleie, og det ble utvekslet såkalte PLO-meldinger (pleie- og omsorgsmelding), mellom Ahus og hjemmesykepleien tidlig den dagen kvinnen døde. Da ble avreisetidspunkt bestemt. Planen var at Ahus skulle ringe hjemmesykepleien når kvinnen reiste, og dette ble også gjort klokka 16.15, sier Bjørnstad.

Det skal ha vært telefonkontakt med de pårørende med tanke på utskriving den aktuelle dagen. Avtalen var at Ahus skulle ringe de pårørende når kvinnen skulle reise hjem.

– Her har det vært en kommunikasjonssvikt. Vi kan ikke se at det foreligger skriftlig dokumentasjon på at de pårørende noen gang ble varslet når kvinnen reiste hjem, sier Anita Bjørnstad.

– Gjort en god vurdering

Anita Bjørnstad bekrefter at kvinnen var urolig natten før hun ble skrevet ut, men at det var gjort en god vurdering av helsepersonell og at utskrivningsforløpet var klarert. Bjørnstad ledet møtet med de pårørende 19. november.

– Avdelingssjefene ved to avdelingene, leger og seksjonsleder var til stede i tillegg til de pårørende. Jeg oppfattet møtet som godt for alle parter.

Helsetilsynet har valgt å involvere fylkeslegen i sin gransking av saken.

– Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen. Nå skal vi gjennomgå våre rutiner og sikre at det blir gjort en dobbeltkontroll når det gjelder å varsle primærhelsetjenesten og pårørende, når pasientens tilstand tilsier dette, om utskriving og ankomsttid. Vi er glade for at Helsetilsynet og vi nå kan undersøke hendelsesforløpet, slik at vi kan forbedre våre rutiner og lære av denne hendelsen.

Les flere saker fra Romerikets Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag