RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fusker én av motorene på Oslo Børs?

Sist oppdatert:
Oslo Børs har lenge gjort det mye bedre enn de fleste andre børser. Men, har det kommet rusk i maskineriet, spør Storebrand-forvalter Trym Riksen
Oslo Børs har gjort det fantastisk de siste årene. Oppgangen har vært på rundt 40 prosent årlig de tre siste årene. Storebrand-forvalter Trym Riksen sier i en kommentar at små og mellomstore selskaper og sektoreffekten forklarer mye av den relativt sterke norske oppgangen i aksjemarkedet.

Et viktig poeng investorene ikke må glemme er at såkalte small caps og energiaksjer har også gjort det sterkt verden over de siste årene, og ikke bare på Oslo Børs.

Likevel er det på det rene at selv når man sammenlignet Oslo Børs med tilsvarende selskaper i utlandet, ut fra sektor og markedsverdi, har det vist seg at norske selskaper har gjort det ekstremt bra kursmessig. Riksen kommenterer at en spesielt sterk inntjeningsvekst, ofte sterkere enn i utlandet, forklarer en del av dette bildet.

Rusk i maskineriet?

Ifølge Riksen har det i løpet av det siste halve året likevel vist seg at norske selskaper ikke har klart å stige mer enn tilsvarende selskaper ute. Justert for både sektor og markedsverdi er det nå lite som tyder på høyere avkastning her hjemme enn ute, verken på ukes-, måneds-, tremåneders- eller halvårsbasis.

- Dette kan tyde på at én av motorene på Oslo Børs er i ferd med å fuske.
Mens det tidligere har vært en tilsynelatende uforklarlig sterk kursutvikling i norske aksjer på tvers av sektorer de siste årene, ser det nå ut til at norske aksjer beveger seg mer i takt med utenlandske aksjer som det er relevant å sammenlikne seg med. Man kan selvsagt håpe på at norske aksjer får tilbake den spesielle Norges-effekten, hvor norske aksjer nyter godt av sterkere reprising enn utlandet. Alternativt kan man se på norske aksjers mer sammenfallende utvikling med utlandet som at det største potensialet i det norske markedet er i ferd med å bli tatt ut, mener Riksen.

Ikke kroken på døren

Storebrand-forvalteren mener imidlertid ikke at tiden er inne for å kaste seg ut av det norske markedet. Han anser likevel at risikoen på Oslo Børs har økt.

- Jeg tror Oslo Børs vil være mer prisgitt utviklingen i oljeprisen i 2006 enn i 2003, 2004 og 2005. Når vi i tillegg ser at den spesielle Norges-effekten, hvor norske aksjer gjør det bedre enn sektor og størrelse skulle tilsi, begynner å fuske, kan det være et tegn på at risikoen her hjemme har økt, sier Riksen, som anbefaler en normaleksponering mot Oslo Børs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere