*Nettavisen* Nyheter.

Futen stanset romdrøm

Han vant en gratis tur i verdensrommet. Men skattemyndighetene ville det annerledes.

HOUSTON (NA24): I 2005 vant Brian Emmett (31) en gratis romreise i en konkurranse arrangert av datafirmaet Oracle. Men nå har han sagt fra seg prisen, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Grunnen er at han ville fått en skatteregning på 25.000 dollar, eller drøyt 150.000 kroner. Det er basert på en verdi på romferden på 138.000 dollar, eller snaut 900.000 kroner.

- Deprimert
- Det var definitivt en sørgeperiode. Jeg var totalt deprimert. Alt du hadde håpet på siden du var barn, fordunstet liksom rett foran deg, sier Emmett til Associated Press.

Emmett beskriver seg selv om romfantast, som siden barndommen har vært fascinert av romfart. Det var dermed en drøm som gikk i oppfyllelse da han vant konkurransen, som omfattet dataspørsmål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gevinsten ga Emmett kjendisstatus, og han brukte mye tid på media og på ulike arrangementer i Oracle-regi. Til daglig jobber han som IT-konsulent i California.

Oracle er i ferd med å finne en erstatter i USA, og har fortsatt to vinnere fra Europa og Asia.

Romturisme
Turen var planlagt av selskapet Space Adventures, som allerede har gjennomført kommersielle turer til den internasjonale romstasjonen for rundt 20 millioner dollar pr. passasjer. Disse turene innebærer altså at man går i bane rundt jorden. Den første som benyttet tilbudet var den amerikanske mangemillionæren Dennis Tito i 2001.

Emmett vant en langt enklere variant, som er planlagt å gå opp til en høyde på rundt 100 kilometer, uten å gå i bane. Space Adventures har ennå ikke gjennomført slike turer for turister.

Ifølge skatteeksperter er det uklart om skatteplikten inntrer når man aksepterer gevinsten eller når reisen eventuelt blir gjennomført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.