*Nettavisen* Nyheter.

Fy FIFA for en fotballfantasi

Foto: (EA)

FIFA-serien er en superselger i Norge. Her er den siste versjonen. Bedre har det aldri vært.

02.10.08 16:03

(Spillmagasinet): EAs "FIFA"-serie har levd noe i skyggen av "Pro Evolution Soccer"-serien, i hvert fall hos mange gamere.

Hos den jevne mann i gata har ofte "FIFA" solgt mest. Muligens på grunn av at de har hatt bedre grafikk og alle lisensene. Likevel, sakte og sikkert har "FIFA" klatret oppover i kvalitet og innhold. Se bare her:

FIFA 06: Tidenes beste "FIFA"-spill
FIFA 07: Fotball slik det skal spilles
FIFA 08: Bedre enn Ronaldinho

De tre siste årene har serien blitt bedre og bedre, og i vår da "UEFA Euro 2008" kom, ga vi bort et terningkast 6. Derfor hadde vi store forventninger til "FIFA 09".

Vi har ikke blitt skuffet

"FIFA 09" er det beste fotballspillet som noensinne er gitt ut, og vi skal gi deg den grunnen til nettopp det.

For første gang i historien av fotballspill så har man klart den utrolige fine balansen mellom å lage et spill som er morsomt for to kamerater som er på vorspiel med muligheten for å lære seg avanserte triks og dykke dypt ned i spillet alene.

Se traileren til "FIFA 09" her:
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

HTML EMBED
video_embed(11114,1);

Se flere spillvideoer her

Forklart med bildebruk fra fotballen: Her kan man stille på omtrent likefot når man setter seg ned for å spille for moro skyld, omtrent som løkkefotball – men du kan også briljere slik Ronaldinho ville briljert mot et møkkalag som Raufoss (han alene, mot 11 på Raufoss). Ved å spille mye, og lære deg triks kan du bli en ballkunstner av dimensjoner – og samtidig kan du plutselig tape mot et lag som bare sender langpasning etter langpasning opp på vingen mot et fyrtårn som header inn mot indreløpere (hei, Drillo!).

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvis du har spilt "FIFA" før er du sikker interessert i nyhetene som gjør at dette spillet går fra 5 til 6 på karakteren. OK, her er de:

1. Spillerfysikk

Alle som har sett eller spilt fotball vet at fysikk har mye å si. Det er en grunn til at det er fryktelig vanskelig å komme forbi Jamie Carragher. Det er verken teknikk eller fart, men fysikk (og en god del spilleforståelse selvfølgelig).

Fysikken påvirker "FIFA 09" omtrent like mye som en bolle med smågodt ville påvirket et barneselskap. I starten av spillet, når alle spillerne er opplagte og ikke særlig slitne, må du spille på taktiske grep – bruke din raske spiss mot den trege backen eller din murbrekker av en forsvarer mot den veike angrepsspilleren til motstanderen.

Senere, når lagene begynner å bli slitne så åpner det seg andre muligheter. Egentlig kort fortalt – har du sett fotball? Jepp, slik funker det.

2. Nytt taktikksystem

Taktikksystemet til "FIFA" har vært litt begrenset, eller kanskje ikke begrenset – men ganske stivt. Du måtte følge de taktikkene som lå i spillet.

Nå kan du derimot forandre taktikk kontinuerlig og justere på en skala (ikke defensiv, midt på treet eller offensiv, men en skala som går hele veien). Det kan knapt forklares hvordan dette kan påvirke spillet ditt, men for å si det på en annen måte: Tror du managere har noen funksjon under kampen? Jepp, slik funker det.

3. 10 mot 10 online

Vi er litt skuffet over at det bare er 10 mot 10, altså. Nei, vi tuller. Vi har ikke fått testet denne skikkelig, men det vi har prøvd så kan vi vel si at dette er kaos på et nivå med en skikkelig fyllefest. Jepp, det er morsomt.

4. Påvirket av den virkelige verden

Er du fan av engelsk, italiensk eller spansk liga kan du la den virkelige verden påvirke spillet ditt.

Spiller for eksempel Torres bra for Liverpool i det virkelige liv så vil Torres bli bedre i spillet. Ikke veldig viktig, men ganske morsomt. Linken med fotballnyheter og overganger, og alt annet funker også supert. Quizzene mens du laster det samme. Jepp, det er som å være fotballfan.

5. Be a Pro: Seasons

Vi har skrytt denne funksjonen opp i skyene på NHL 09 og det kan vi gjøre her også. Legg også merke til flertallet. Jepp, slik som fotball. Du spiller ikke bare en sesong.

Selvfølgelig nok er grafikken nydelig, musikken strålende, spillbarheten av klasse og alt slik du forventer fra EA og "FIFA". Skulle vi klaget på noe er det at spillerne fortsatt ser bittelitt rare ut. Vi klarer ikke helt å sette fingeren på det, men – seriøst – det blir som å lete etter en uvasket mynt hvis du får overlevert en million kronestykker.

Om du skal kjøpe "FIFA 09"? Gjett om du skal. Enten du holder med Liverpool, Manchester United, Raufoss eller Brann (tre møkkalag, ett bra). Fy FIFA så bra dette er!

391

Les flere spillsaker på www.spillmagasinet.no.

Annonsebilag