*Nettavisen* Nyheter.

Fylke i New York innfører forbud: Uvaksinerte får ikke oppholde seg på offentlig plass

Utbrudd av meslinger

153 personer har fått påvist meslinger i fylket siden oktober. Foto: (Flickr)

Rockland County i USA innfører nå et 30 dagers forbud for uvaksinerte mot å oppholde seg på offentlig sted etter utbrudd av meslinger.

30.03.19 16:12

Rockland County i New York har registrert 153 tilfeller av meslinger siden oktober, skriver CNN. Nå setter de inn drastiske tiltak for å få stopp på utbruddet.

Uvaksinerte under 18 får ikke lov til å oppholde seg på offentlig sted de neste 30 dagene, skriver blant andre CNN. Forbudet skal ha blitt offentliggjort tirsdag. Dette gjelder ikke barn som ikke er gamle nok til å ha fått full vaksine.

Med «offentlig sted» menes, ifølge CNN, plasser der mer enn 10 personer er ment å samles, og inkluderer altså blant annet skoler og offentlig transport.

- Vi straffer ikke folk som allerede gjør det rette og følger reglene. Vi vil bare oppfordre alle til å gjøre det rette så vi kan stanse dette utbruddet, skal John Lyon, en talsperson for fylkesrådmannen, Ed Day, ha sagt.

Les også: Meslinger påvist i Oslo

Han påpeker at de ikke har ønske om å forfølge noen.

- Vi ønsker ikke å ilegge bøter, men vi vil oppfordre folk til å vaksinere seg.

Ifølge ham er utbruddet i USA det lengste de har hatt siden meslinger var ansett som utryddet i 2000. Avisen skriver at staten New York har hatt 345 tilfeller siden oktober. Hittil i 2019 har det vært rapportert om 314 tilfeller i hele USA.

Det pågår nå undersøkelser for å finne ut hvor de som har blitt syke har blitt smittet, men fylkesrådmannen forteller, ifølge CNN at de har møtt motstand hos mennesker som ikke ønsker å blir oppringt, besøkt eller snakke om saken.

- Det setter helsen til andre i fare og viser en sjokkerende mangel på ansvar og bekymring for andre.

Dette er trolig første gang et slikt tiltak er gjort i USA, men flere steder er det slått alarm og i januar ble det erklært unntakstilstand i Washington.

Nylig ble også drastiske tiltak satt inn mot meslinger i Italia.

Der er det nå vedtatt en ny lov som blant annet sier at barn under seks år kan bli nektet adgang til skole og barnehage hvis de ikke kan dokumentere at de er vaksinert.

Les mer: Sender ikke-vaksinerte barn hjem fra skolen

Les også: Hundrevis av barn døde av meslinger på Madagaskar

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.