Kommunene Ørland, Lierne, Frøya og Trondheim opplever høye smittetall. Fylkeslege Jan Vaage er bekymret. 17 prosent av alle som har fått påvist smitte i Trøndelag siden starten av pandemien er smittet i løpet av de siste to ukene.

Unge smitter andre i husstanden

Han peker på at smittespredningen i første rekke nå skjer blant de unge. Over halvparten av de smittede er under 20 år.

- Men det vi nå ser er at de unge så smitter andre i husstanden, også i husstander der de voksne er vaksinert. I sum gir dette stort smittetrykk, sier Vaage.

- Min klare oppfordring går til de som ennå ikke har vaksinert seg. De bør sterkt vurdere å la seg vaksinere. Så tenker jeg at vi alle må børste støv av de gode smittevernrådene som vi vet virker; at vi holder oss hjemme om vi blir syke, at vi vasker hendene ofte, og at vi holder avstand til andre. Så bør vi ha lav terskel for å ta koronatest, sier Vaage ifølge en pressemelding.

- Kan det bli nasjonale tiltak?

- Det er ikke noe jeg kan utelukke, men i første rekke kan det bli innført lokale og regionale tiltak og anbefalinger. Vi må derfor følge med på hva som gjelder i egen kommune og etterleve disse. Det kan få smitten ned, sier Vaage.

Les også: 163 nye koronasmittede i Trondheim

Bekymret for de eldre

Vaage sier den pågående smittetrenden må snues:

- Det er eldre med underliggende sykdom og de uvaksinerte som jeg bekymrer meg mest for. De kan i verste fall få et krevende sykdomsforløp. Kommunene er godt i gang med en tredje vaksinedose til eldre over 65 år, og det er heldigvis ikke for sent for uvaksinerte å melde seg for å ta vaksine, sier fylkeslegen.

Trondheim: 163 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 163 nye koronasmittede i Trondheim. Som på tirsdag er flertallet av de smittede under 20 år.

Den siste uka har 981 personer fått påvist koronasmitte i Trondheim.

Smittetallet er langt høyere enn mandagen, da det ble registrert 59 nye koronasmittede i byen.

Tirsdag besluttet formannskapet i Trondheim å utsette nye koronarestriksjoner, men det skal holdes et nytt formannskapsmøte onsdag klokka 13.

Blant annet skal politikerne diskutere gjeninnføring av trafikklysmodellen på skolene og et munnbindpåbud i mange sammenhenger, skriver Adresseavisen.