*Nettavisen* Nyheter.

Fylkeslegen oppretter tilsynssak mot Årdal

Foto: Ole Berg-Rusten (NTB Scanpix)

Vil se nærmere på helsetilbudet asylsøkerne og den siktede fikk.

06.11.13 17:40

FLORØ (NTB): Fylkeslegen i Sogn og Fjordane har opprettet tilsynssak for å se om mannen som er siktet for bussdrapene i Årdal, fikk god nok helsehjelp.

Fylkeslegen informerte onsdag Årdal kommune om at han ville opprette sak for å se på helsetilbudet til asylsøkerne og sørsudaneren spesielt, skriver Bergens Tidende.

- Sakens alvorlighet gjør at vi tar dette opp på eget initiativ med sikte på å avklare helsetjenestene som kommunen har tilbudt asylsøkerne. Vi vil også se på det denne konkrete person har søkt om og fått av helsetjeneste, sier fylkeslege Per Steinar Stensland.

Har ikke fått klage
Han understreker at fylkeslegen ikke har fått bekymringsmelding eller klage i saken.

Det eneste Årdal kommune visste om helsetilstanden til mannen som nå er siktet for bussdrapene, er det som står i rapporten fra transittmottaket.

- I ettertid kan man kanskje tenke seg at muligens kunne vi avdekket noe, sier kommunalsjef Rigmor Svanberg, som har ansvar blant annet for helse i Årdal kommune.

150 asylsøkere på kort varsel
Det er ansatt en sykepleier for å styrke helsetilbudet til asylsøkerne. Hvis kommunen hadde hatt bedre tid til å etablere denne ordningen, kunne kanskje noe ha blitt avdekket, ifølge Svanberg. Årdal kommune mottok nær sagt over natten 150 asylsøkere, de fleste afrikanere. Etableringen av mottaket skjedde for raskt til at kommunen fikk stablet på beina et tilstrekkelig apparat til å ta dem imot.

Asylsøker ble sendt ut mandag
Samtidig spekuleres det i om sørsudaneren som nå er siktet kan ha blitt uroet av en utsendelse av en annen asylsøker på mottaket mandag morgen.

Fungerende administrerende direktør Tor Brekke i Hero Norge avviser kategorisk at den 30 år gamle asylsøkeren fra Sør-Sudan fikk informasjon fra ansatte ved mottaket om at han skulle pågripes og uttransporteres tirsdag. Det var bare én person, mottakslederen lokalt, som var informert på forhånd for å forberede utsendelsen og forsikre seg om at 30-åringen skulle være hjemme tirsdag.

- Men han var kjent med at det var en uttransportering mandag morgen. Det er helt vanlig at slikt skaper uroligheter i beboermiljøet. Den siktede mannen var også kjent med utsendelsen, sier Brekke til NTB.

En annen beboer i leilighetskomplekset i Øvre Årdal der sørsudaneren bodde, har uttalt at 30-åringen var sint mandag morgen, uten at det er kjent hva som opprørte ham.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.