*Nettavisen* Nyheter.

Fylkesmannen opphever «søringkarantene» i Bardu: - Kommunen brøt reglene

FÅR REFS: Bardu kommune, kjent for Setermoen leir, vedtok å ilegge alle reisende fra områder sør i Norge 14 dagers karantene. Nå får kommunen refs av Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Bildet viser Setermoen leir i 2016.

FÅR REFS: Bardu kommune, kjent for Setermoen leir, vedtok å ilegge alle reisende fra områder sør i Norge 14 dagers karantene. Nå får kommunen refs av Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Bildet viser Setermoen leir i 2016. Foto: Kyrre Lien (AFP)

Bardu kommune brøt reglene da de innførte lokale karantene-regler, konkluderer Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

- Vedtaket er ikke i henhold til lov og regelverk. Det har vært svært mangelfull saksbehandling, sier fylkesmann Elisabeth Aspaker, til Nordlys.

Bardu kommunes vedtok å ilegge alle reisende fra områder sør i Norge 14 dagers karantene. Fordi vedtaket ikke er fattet på lovlig vis, blir det opphevet, ifølge Aspaker.

Les også: Erna Solberg til Nettavisen om viruskampen: - Vi er ikke i mål

Det var VG som først meldte at «søringkarantene» i Bardu kommune oppheves.

Flere kommuner med lokale regler

Flere kommuner fra Trøndelag og nordover har innført krav om karantene for reisende fra Sør-Norge, tross regjeringens beskjed om at lokale karanteneregler bør unngås.

Les også: Lokale korona-tiltak kan føre til søksmål fra bedrifter

Leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, har varslet at de vil forfølge disse sakene og be om lovlighetskontroll og at det kan komme søksmål fra bedrifter mot kommuner.

- Stor skepsis til å skrive ut forelegg

Politiet har ikke gitt noen forelegg for brudd på regelen, melder NTB.

Les også: Her er kommunene som har innført lokale karanteneregler

- Generelt vil det være stor skepsis fra påtalemyndigheten mot å skrive ut forelegg som går på tvers av de føringene som kommer fra Helse- og omsorgsdepartementet. Det vil sitte langt inne, sier førsteadvokat Lars Fause i Troms og Finnmark til Rett24.

- Utsteder man et forelegg, må man være forberedt på å stå i Høyesterett med det om et halvt år. Man skal tenke seg godt om før man gjør det, sier han.

Kom med klar anbefaling

Helse- og omsorgsdepartementet gjorde det søndag klart at ikke er behov for lokale koronatiltak som er strengere enn de nasjonale reglene og kom med en veileder til kommunene.

Mandag svarte helseminister Bent Høie (H) dette på Nettavisens spørsmål om sentrale myndigheter burde vært enda tydeligere overfor kommuner som - tross klare råd - fortsetter å holde seg med lokale karanteneregler:

- Vår anbefaling er helt klart ikke å ha lokale karanteneregler, men så anerkjenner vi at kommunene har hjemmel i dagens smittevernlov til å ha lokale karanteneregler. Veilederen sier mye om hvordan disse skal være for å unngå og ramme det lokale næringslivet. Vi skal prøve - i denne vanskelige situasjonen - å få mest mulig av hjulene til å gå. Det oppfatter jeg at kommunene er enige i, og gjennom KS, LO og NHO er vi blitt enige dette. De kommunene som nå velger å ha lokale regler velger nå stort sett å følge veilederen. Dermed blir utfordringene for næringslivet fortløpende løst, og veldig mange steder er de løst, sier Høie.

Fakta

Veileder om lokale karanteneregler

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.