*Nettavisen* Nyheter.

Fylkestannlege ber folk fikse tennene sine selv

FIKS TENNENE SELV: Det er oppfordringen fra fylkestannlegen i Innlandet.

FIKS TENNENE SELV: Det er oppfordringen fra fylkestannlegen i Innlandet. Foto: (Getty Images)

Presset på tannhelsetjenesten fører til noen litt uvanlige råd fra fylkestannlegen i Innlandet.

18.03.20 18:32

Husker du Mr. Bean-episoden der tannlegen til Rowan Atkinsons folkekjære karakter får så kraftig bedøvelse at han svimer av, og Mr. Bean bestemmer seg for å fullføre tannbehandlingen på seg selv?

På grunn av koronasmitten kan denne episoden minne litt om hva vi nordmenn har i vente, skal man tro fylkestannlegen i Innlandet.

Tannleger er spesielt utsatte for smitte, siden de jobber så tett på spytt og slim. Når også flere i denne yrkesgruppen for tiden må jobbe hjemmefra fordi de er i karantene, er presset på tannhelsetjenesten stor.

Derfor bør pasienter fikse enkle akuttilfeller selv, forteller fylkestannlege Claes Thorbjørn Næsheim til NRK.

I tillegg til å advare folk som har vondt i halsen eller som viser andre symptomer på koronaviruset mot å gå til tannlegen ber han generelt folk om å heve listen for hva man kontakter tannlege for. Mye kan fikses midlertidig på egen hånd, mener han:

– Går det et lite skall av tanna di og du har fått en skarp kant mot tunga, så kan du bruke et fint sandpapir og slipe litt selv. Det er litt av det samme prinsippet som tannleger bruker, sier Næsheim til allmennkringkasteren.

Klikk på bildet for å forstørre. BORE: Må du bore er det nok lurt å gå til tannlegen, og ikke følge Mr. Bean-tilnærmingen. Men mye kan fikses på egen hånd, ifølge fylkestannlegen i Innlandet.

BORE: Må du bore er det nok lurt å gå til tannlegen, og ikke følge Mr. Bean-tilnærmingen. Men mye kan fikses på egen hånd, ifølge fylkestannlegen i Innlandet. Foto: Skjermdump (YouTube)

Mye smerte kan dempes med paracet eller ibux. Mister man en fylling kan sukkerfri tyggegummi hjelpe, i hvert fall på kort sikt:

– Det blir som en midlertidig fylling, som kan hjelpe en liten stund. Tyggegummien kan være litt sterk for tunga og tannkjøttet, men det er bedre enn at tanna eventuelt kan sprekke, sier Næsheim.

Norges tannlegeforening støtter fylkestannlegens råd, men understreker at hvis man opplever sterke smerter eller hevelser så bør man ta kontakt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.