SV-politiker og fylkesråd i Nordland, Christian Torset (SV), går hardt ut mot Erna Solberg i forbindelse med aksjekjøpene til hennes ektemann, skriver Avisa Nordland.
– Førte velgerne bak lyset
I et innlegg på Facebook skriver han følgende:
– Det framstår som helt åpenbart at Erna førte velgerne bak lyset for å skjerme partiet mot konsekvensene av inhabilitet, brudd på regelverket i Håndbok for politisk ledelse, millionjuks og bløff.
Gunnar Stavrum: Blodtåke og mistenkeliggjøring holder ikke for å felle Erna Solberg
Overfor Avisa Nordland legger han til at det har tatt lang tid å få ut detaljer i en sak som han mener har vist seg å være veldig graverende.
– Det at hun ikke umiddelbart tok grep for å skaffe seg oversikt og offentliggjøre informasjon, framstår ikke bare uforståelig, men som en ren dekkoperasjon. Du må nærmest være tilgjort blind for ikke å stille et par spørsmål, sier Torset til avisen.
Les: Sindre Finnes: – Jeg er ikke i stand til å fungere som normalt
Debatten rundt Erna Solbergs posisjon som Høyre-leder og statsministerkandidat raser etter avsløringene om hennes ektemanns aksjespekulasjon.
Søndag kom det fram i VG at Solberg og Høyre flere dager før valget fikk informasjon som sparket ben på forklaringen til henne og Statsministerens kontor, i form av en liste over hittil ukjent aksjehandler fra Finnes.

VG: Finnes satset på børsfall dager før koronatiltak
I stedet for å gå ut med informasjonen, holdt hun på en forklaring som ikke stemte til etter valget, ifølge VG.
– At Solberg har holdt informasjon skjult blir toppen på kransekaka av tillitskrisa vi har fått. Folk sitter rundt lunsjbord over hele landet og skjønner ikke at politikerne kan holde på sånn, sier MDG-nestleder Ingrid Liland til Nettavisen.

Blodtåke og mistenkeliggjøring holder ikke for å felle Erna Solberg
– Ikke nok å stramme inn
Hun er blant dem som reagerer på saken. Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har blitt sittende, etter en prinsipielt lik sak med hennes mann. Liland mener det ser rart ut:
– At Solberg, i likhet med Huitfeldt, nå skal komme unna med dette uten konsekvenser ser rart ut for mange.

Erna tar Høyre med seg ned
Nå håper hun at både en større granskning og større diskusjon kan være med å bygge opp tillit igjen.
– Alle sakene ser ut som symptomer på en ukultur blant maktpolitikere. Nå er det ikke nok å stramme inn regelverket. Vi trenger en større diskusjon om de underliggende årsakene til at sånne tillitsbrudd kan skje.

Skamvett etterlyses
– Begge eller ingen
Solberg-saken og Huitfeldt-saken skaper hittil ukjente juridiske utfordringer, mener Petter Gottschalk, professor emeritus ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.
Les: - Det er også en menneskelig tragedie
Det er koblingen mellom det uavklarte ansvaret for ektefellens aksjehandler og muligheten for innside-handel som gjør det komplisert:
– Hvor ansvarlig er man for hva ektefellen gjør? Det er sosiologisk interessant. Og hvem skal ta tak i dette? Nå er det full forvirring. Kontroll og konstitusjonskomiteen sendte saken om Trettebergstuen til Riksadvokaten, som sendte den videre til Økokrim. Enten må Økokrim gå inn i alle disse sakene eller ingen, sier Gottschalk til Nettavisen.
Erna Solberg hevdet fredag morgen at hun ikke kjente til at noen av Sindre Finnes' handler har gjort henne inhabil der og da. Men hun sa også at hun ikke utelukker at mannen kan ha handlet aksjer som ville gjort henne inhabil dersom hun visste om transaksjonene.
– Er uvitenhet greit? Vi er i ferd med å forlate tillitssamfunnet. Vi har trodd at vi ikke trengte å kontrollere hverandre, men dette går nå ut med badevannet, sier Gottschalk.
– Skader tilliten til både demokratiet og valget
– Det er dette som er den virkelige skandalen her. En ting er å manipulere børsen. Noe helt annet, og mye mer alvorlig, er å manipulere demokratiet vårt. Dersom det VG skriver stemmer, har både Erna Solberg og hennes pressesjef Cato Husabø Fossen vært kjent med vesentlige deler av Sindre Finnes’ hemmelige aksjehandel allerede en uke FØR valget, skriver Rødt-politiker Mimir Kristjánsson .på Facebook mandag morgen.
Rødt-profilen sikter til søndagens sak i VG, der det kommer klart fram at Erna Solberg kjente til de omtalte aksjelistene 6. september, fem dager før valget. Han mer enn antyder at dette kan ha påvirket valgresultatet:
– Likevel har de begge fortalt det motsatte til mediene og velgerne, tilsynelatende med mål om å utsette saken. Det kan ha avkort maktkampen i flere norske byer, der marginene var små og Arbeiderpartiet sleit stort med sine egne skandaler mens Høyre surfet på «Erna-bølgen», skriver Kristjánsson.
– Saken framstår nå som at Erna Solberg og hennes nærmeste medarbeidere bevisst har villedet velgerne for å vinne et valg for Høyre, skriver Rødt-profilen, og fortsetter:
– Dersom det stemmer, gjør det denne saken mer alvorlig enn andre tilsvarende skandaler i norsk politikk. For dette skader ikke bare tilliten til politikerne på toppen. Det skader tilliten til det aller helligste i demokratiet vårt - valget.
Ifølge Høyres 1. nestleder Henrik Asheim, stemmer det ikke at Høyre har holdt tilbake informasjon om aksjehandelen før valget. Det sier han til Dagbladet mandag ettermiddag.