RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fyll, fart og spenning

For mange holder det ikke med en ankerdram. To pils i en snor er heller ikke særlig romantisk når du har 135 hestekrefter på hekken og farten er over 40 knop.

Alkohol og båtliv er tett knyttet sammen. Vi har allerede hørt konsekvensene av dette denne sesongen. Sist helg var det flere som hadde parkert båten godt oppe på landjorden. Med høy promille som ballast.

Promillereglene til sjøs er en studie for seg. Det samme er tradisjonene omkring drikking og båtkjøring. Alkoholtradisjonene til sjøs er ikke så mye å skryte av. Millioner er brukt for å endre og bedre holdningene til dette. Men er det forgjeves? Nye trender er i ferd med å oppstå.

Ta for eksempel en hyggelig lørdagskveld med småbåter samlet rundt en sentral brygge i indre våg av Bergen, Stavanger, Arendal eller Oslo. Et virvar av båter, støy og fest.

Det drikkes og singles med flasker. Ølkassene står stablet på dekk og under dekk. Vinflaskene står like tett som rekene i rekeposen, og tomgodset flyter i sjøen.

Russekultur
Enkelte steder har det blitt rene russekulturen rundt båtlivet. Markeringsbehovet er stort. Rusende motorer, musikkanlegg på full guffe.

På samme måte har det blitt med fart. «Maks fem knop», står det på skiltet i havnen. Men dette ser ikke ut til å gjelde for en del av de aller minste speedbåtene som raser rundt som lopper på indre havn. Mange har fått seg leketøy til bruk på sjøen, og de viser seg gjerne frem. Bølgene er ikke det store problemet. Det er farten og uryddig manøvrering som skaper de uheldige situasjonene for oss med rett aksling, godt sig i båten og liten styring på akterover.

Grinebiter
Grinebiter jeg? Overhodet ikke! Spenning hører sjølivet til. Fart og et kjølig glass hvitvin også, og man ønsker det. Men stress og bøllekulturen - den hører definitivt ikke hjemme blant båtfolk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere