RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fylla ødelegger hjertet

Sist oppdatert:
Heftig drikking når du er ung kan skade hjertet.

(YEYE): Rangling og fyllefester er for noen tenåringer en del av det å være ung, men det kan bane vei for et svakt hjerte senere i livet.

En fersk undersøkelse viser nemlig at hvis du starter å drikke i ung alder, og deretter fortsetter å drikke mye i tenårene og inn i tjueårene, kan dette føre til dårligere helse, svakere hjerte og høyere risiko for stoffskiftesykdommer. Forstyrrelser i stoffskiftet kan igjen føre til hjertesykdommer. Dette melder nettsiden Heart & Stroke Foundation.

Studiet tok for seg 2818 deltakere med en sunn livsstil, men som drakk alkohol jevnlig. Forskerne fant ut at de kunne deles inn i to grupper: de som konsekvent drakk moderate mengder alkohol og startet med dette når de var litt eldre, og de som startet å drikke gjennomsnittlig ti år tidligere og som drakk mye i tenårene og tjueårene.

Forskerne kom frem til følgende resultat: tidlig debut på alkoholfronten og stort inntak av alkohol er knyttet til en høyere risiko for stoffskiftesykdommer generelt, noe som inkluderer lavere HDL kolesterol nivå som er det «gode» kolesterolet (jo høyere konsentrasjon av HDL, jo mindre er risikoen for å få hjerteinfarkt). Høyere risiko for overvekt og fedme er også knyttet til forstyrrelser i stoffskiftet.

«Heart & Stroke Foundation» anbefaler at hver og en er moderate når de drikker alkohol. Hovedregelen er at man drikker med måte, både når det gjelder inntak og hvor ofte man drikker. Og husk at man ikke skal drikke alkohol når man er gravid, har leversykdom eller har blitt rådet av legen til ikke å drikke.

Siste fra Yeye: gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere