Fyr sikkert i teltet

Det skjer ulykker med kokeapparater i telt. Her kan du finne ut hvordan du unngår brannulykker.

21.02.06 11:19

Det er midten av februar. Stedet er en forblåst isflate i øyriket nord for Canada. Den arktiske vinteren er på sitt strengeste. I et lite telt sitter en enslig mann, og hører den isende vinden piske mot teltduken. Dagen foran pulken er forbi, og han nyter den livgivende varmen fra primusen. Ute ligger temperaturen godt under 30 blå.

Primusen hoster litt, og flammen begynner å dø hen. Tomt for drivstoff. En ny flaske står klar. Best å bytte så snart som mulig, før kulda tar tak inne i teltet også. Med vante hender skrus den tomme tanken av. Han har gjort dette tusen ganger før. Denne gangen har han oversett en liten flamme som fortsatt er igjen på brenneren. Det er fortsatt trykk på tanken, og de ørsmå restene av bensin spruter ut i det tanken løsnes. I løpet av sekunder står halve teltet i lys lue. Han rekker ikke tenke på annet enn å redde seg sjøl der han stuper ut gjennom det gapende hullet i det brennende teltet. Ute er det polarnatt, og han står der i dunjakke og undertøy. Vottene er brent opp, men han klarer å redde GPS og satellittelefon.

Det kunne vært deg
Hva ville du gjort i denne situasjonen? Om du er i arktis eller på Hardangervidda er egentlig irrelevant i en slik sammenheng. Eventyreren Mike Horn, som opplevde dette marerittet, klarte å bygge en iglo, fikk tilkalt hjelp med telefonen og ble reddet etter to frosne dager. Like relevant som hva du ville gjort, er hva du gjør for å unngå å havne i samme situasjon. Fyrer du sikkert nok?

De fleste teltprodusenter advarer mot bruk av primus inne i teltet. Like fullt er innendørs fyring en forutsetning for et relativt komfortabelt vinterfriluftsliv. Dersom du er klar over de viktigste faremomentene kan det også gjøres på en ganske sikker måte. Likevel vil det alltid være ditt ansvar å vurdere hva du syns er trygt nok.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Randulf Valle, www.friluftsliv.no

Hvilket drivstoff?
Allerede ved valg av drivstoff kan du gjøre mye med hensyn på risikonivå. Rødsprit og gass er i utgangspunktet uegnet under vinterforhold, så valget står grovt sett mellom parafin og bensin. Skal du bruke bensin er firetakts miljøbensin er rimelig og godt valg. Bensinen brenner rent og gir god driftssikkerhet. Forvarming går også svært fort, men det finnes en tungtveiende ulempe: Bensin er eksplosivt. Parafin er slik sett et sikrere valg.

Ulempene med parafin er lengre forvarmingstid, behov for rødsprit til forvarming og en noe større tendens til soting. Hvilke argument som veier tyngst kan bare du vurdere. Uansett hva slags drivstoff du velger er det viktig at du ikke fyller tanken fullere en anvist. Det gir fort for stort trykk i tanken, noe som kan føre til lekkasjer, høye flammer eller i verste fall eksplosjon.

Kjenn brenneren din
Når du legger ut på vintertur er det viktig at du kjenner brenneren din. Kjenner du konstruksjonen så godt at du kan fikse den i dårlig lys og med valne fingre? Hvis ikke er det på sin plass med ei kveldsøkt med trening ved kjøkkenbordet. Skal du langt av lei kan det være lurt å ta med to brennere. På snaufjellet er en ille ute om en ikke får smelta snø. Det kan dessuten være svært så behagelig å legge en kranglete brenner til side om morgenen, og heller ta reparasjonen når varmen kommer i teltet.

At du kjenner brenneren er også viktig under forvarminga. Du kan øke sikkerhetsmarginen betraktelig ved å plassere primusen i bunnen av kuldegropa i denne fasen. Da har du plutselig en ekstra halvmeter å gå på. Gjør uansett forvarminga i ytterteltet, eventuelt utendørs om du er usikker og været tillater det.

Med primusen i innerteltet
Når primusen har kommet skikkelig i gang og brenner fint, går det an å ta den inn i innerteltet. Med en primus som går for fullt i et så lite rom kan en oppnå en god stuetemperatur, selv om minusgradene står i kø ute. Å ta inn brenneren er også en fin måte å tørke innerteltet på siden det alltid blir kondens vinterstid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Randulf Valle, www.friluftsliv.no

Om du velger å fyre i innerteltet bør du skaffe deg en plate til å ha under primusen. Det finnes slike produkter på markedet for de fleste modeller, men en bit kryssfiner gjør egentlig samme nytta. Plata sørger for at brenneren står støtt, og gir ekstra sikkerhet ved eventuelle lekkasjer. Det er uansett viktig å være oppmerksom når man bruker brenneren i innerteltet ettersom tabbekvota er minimal. Ikke minst er det viktig at en ikke sovner fra den!

Kullos, den snikende faren
Vanlig primusdrivstoff som parafin og bensin klassifiseres kjemisk som hydrokarboner. Dette er stoffer som i første rekke er bygd opp av hydrogen og karbon. Ved forbrenning av hydrokarboner dannes vann og karbondioksid, samtidig som oksygenet i lufta forbrennes. Det er en utbredt misforståelse at det er forbruket av oksygen som utgjør en fare for teltbeboerne. Dette er imidlertid svært sjelden problemet.

Problemet oppstår dersom forbrenningen av drivstoffet er ufullstendig. Ufullstendig forbrenning kommer av for liten oksygentilgang under forbrenningen, vanligvis som følge av svakheter i konstruksjonen. I tillegg til kullos utvikles mer eller mindre sære molekyler som aldehyder og diverse organiske syrer. Disse kan gi seg til kjenne gjennom sviende og rennende øyne, men ofte merkes ingenting til biproduktene.

Kullos er en usynlig og luktfri gass. Den er farlig fordi den binder seg svært lett til de røde blodlegemene når den pustes inn. Dersom en puster inn mye kullos tar den nesten all kapasiteten som skulle ha vært brukt til oksygentransport. Dermed får ikke kroppen tilstrekkelig oksygen, man blir trøtt og apatisk, og sovner stille inn. Dette gjør kullos til en meget farlig gass.

Produksjonen av kullos er mye større når flammen kjøles ned av en kjele, enn når flammen får brenne fritt. Dette skjer fordi gassen kjøles med mot kjelebunnen før den er ferdig forbrent. Man bør altså være spesielt nøye med lufting når det kokes mat og smeltes snø i teltet. En skal også være oppmerksom på at kullosen samles opp i teltet. Spesielt om vinteren når snømattene er spadd ned, og det gjerne ligger snø og is i ventiler, kan luftutskiftningen i teltet bli svært lav. Da kan også en fritt brennende primus være farlig.

Ingen grunn til panikk
Etter å ha lest dette kan det kanskje virke som om det å bruke kokeapparat i teltet er på grensa til ekstremsport. Det er langt fra sannheten, selv om risikomomentene som er beskrevet her er høyst reelle. Dersom du kjenner farene, og forholder deg deretter, er du garantert mange fine kvelder i teltet - med primusen som naturlig midtpunkt.

Mer friluftsstoff finner du på www.friluftsliv.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.