RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fyret har sloknet

Foto: Skjermdump
Sist oppdatert:
Det høyreradikale nettstedet er stengt.

Tirsdag kveld sloknet Fyret.nu på nett. Samme dag ble følgende innlegg postet på Facebook-siden til det høyreradikale nettstedet:

«Fyret.nu har etter press fra eksterne krefter blitt stengt og vi leter nå etter et annet webhotell. Vi vil komme tilbake med mer informasjon ved en senere anledning. Mvh redaksjonen i Fyret.nu».

- Folk må ta ansvar for hva de deler
AUF-leder Eskil Pedersen mener at Fyret setter seg selv i en klassisk offerrolle når de nå sier at eksterne krefter har gjort at de må stenge nettsiden.

- Meg bekjent er det ingen som har sagt at de må stenge. Det som er veldig viktig er at folk er klar over hva denne siden står for og hva de har spredd av fordekt informasjon. Det er viktig at folk selv driver kildekritikk, og at de må ta ansvar for hva de deler. Jeg har selv sett mange bekjente som helt ukritisk har delt lenker i sosiale medier, uten at de egentlig har vært klar over hvor saken stammer fra. De ytterliggående skribentene opptrer smartere nå enn før, og er blitt bedre på bruk av sosiale medier, sier Eskil Pedersen til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her er noen av kommentarene fra de 3131 som liker Facebook-siden til Fyret:

«Er nok sosialistene som står bak dette»

«Der vant venstresiden enda et slag mot ytringsfriheten»

«Oppfordrer alle til å rapportere kommunistidiotenes sider!!!!»

«Ja dette passet vel ikke sosialister og muslimelskere....»

Startet i 2012
Siden oppstarten i 2012 er Fyret.nu blitt en stadig større kilde til innvandringskritisk informasjon, skriver Klassekampen

Nettstedet Radikal Portal har påvist at siden har koplinger til nynazistiske nettverk.

Fyret blir fulgt av over 3000 Facebook-brukere og publiserer i gjennomsnitt to artikler daglig.

Artiklene er tilsynelatende nøytrale nyhetssaker som «Tuberkulose øker i takt med innvandringen» og «Tre fremmedkulturelle bak gjengvoldtekt av 14-åring i Askim».

Ekstremismeforsker Lars Gule sier følgende:

- Der de tradisjonelle hatbloggene skjeller ut innvandrere som skadedyr og snyltere, kan disse sidene i stedet vise til konkrete kriminalsaker der innvandrere er involvert. Man toner ned retorikken, men den underliggende agendaen er gjennomgående og ekstremt innvandrerfiendtlig.

- En midlertidig seier
Førsteamanuensisen ved fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier til Nettavisen at dette kan av mange oppfattes som en liten seier for anstendigheten og det akseptable i den offentlige debatt.

Men han tror ikke at dette er det siste vi ser av Fyret.

- Jeg er redd dette bare er en høyst midlertidig seier. Jeg tror nok muligheten for at de skal finne seg et nytt webhotell er til stede. Men igjen, nå som de får oppmerksomhet rundt det at de har stengt nettsiden, kan føre til at tilbydere av slike webhotell-tjenester tenker seg om før de slipper dem til, sier Gule til Nettavisen.

Spredte løgn om 17.mai-arrangement
I fjor sto Fyret bak en artikkel om at Aspøy barneskole i Ålesund ville erstatte norske flagg med flagg fra barnas opprinnelsesland 17. mai. Dette stemte ikke, men artikkelen gikk som en farsott i sosiale medier.

- Mange lenker fortsatt til Fyret-saken for å vise «hvordan det er blitt». Når sakene er skrevet godt og virker sanne, kan de få et godt liv, sier Gule til Klassekampen.

Ukjent driver
Det er ukjent hvem som egentlig driver nettstedet.

Dagbladet skrev nylig at at siden er registrert på samme navn som en kjent svensk høyreekstrem. Han skal være medlem av Svenskarnas Parti som av svensk overvåkningspoliti omtales som nazistisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere