Gå til sidens hovedinnhold

Fyrte av valgkampen 2013

- Vi bokser over egen vektklasse, sier SVs leder Audun Lysbakken i en rekordtidlig valgkampstart.

I et nyttårsintervju med NTB advarer SV-leder Audun Lysbakken mot kommersialisering og undergraving av det offentlige helsevesenet.

I tråd med SVs nye strategi om å favne videre for å styrke velgergrunnlaget, er helse et naturlig sakskompleks å mene mye om. Partilederen vil utfordre høyresidens mantra om at marked og kommers tar seg av køene mye mer effektivt enn det offentlige.

– Veivalgene i helsepolitikken bestemmer hva slags velferd Norge skal ha i tiårene som kommer. Vi må slå ring rundt et helsevesen bygd på fellesskap, som utjevner forskjeller og gir like rettigheter. Hvis ikke, blir det lommeboken som rår. Da blir rettferdigheten det første offeret. Vi vil få skjerpet klasseskille i Helse-Norge, sier SV-lederen til NTB.

Han frykter at en kursendring kan komme allerede ved valget til høsten, og at Høyre og Frp kan skape politisk historie.

– Jeg kan bare ikke fatte at KrF og Venstre har bundet seg til denne masten, sier Lysbakken.

Frihet eller ran?
Høyre framstiller bruk av private klinikker som en stor frihetsreform.

– Dette er valgfrihet for de få. SV kaller det heller en storstilt uthuling av helsebudsjettet, der de lette og lønnsomme operasjonene blir gjort av en voksende flora av private klinikker, mens det offentlige helsevesenet blir sittende med de tunge og ressurskrevende tilfellene, sier Lysbakken.

Avviser ensidighet
Partilederen er lei av påstandene om at SV er et smalt og lite parti som assosieres med et begrenset utvalg saker, som miljø, barnehager og rettferdig fordeling.

– Dette er inngrodde misforståelser. SV er ikke noe énsaksparti, men har politiske løsninger over hele spekteret. En slik bred tilnærming er den eneste måten å forløse velgerstøtten på. Vi må få sympatisørene ned av gjerdet og inn i valglokalet. For å styrke regjeringens røde profil er det ikke nok å stemme Ap. Det er SV som gjør regjeringen mer rød og grønn, sier partilederen.

Han er veldig klar over at det er kort tid til valget, og at det ikke er realistisk å vente seg noe snarlig byks på målingene. En viss trøst mot årets slutt er det at SV synes å ha lagt seg på 5-tallet og ikke 4-tallet i oppslutning. Partiet er ikke bortskjemt med den slags.

F-ordene
Lysbakken nevner tre stikkord for SVs helsesatsing: forebygging, faglighet og frihet.

– Forebygging kan spare staten for milliarder de neste årene, særlig blant barn og unge. Vi kan hindre at helseutgiftene eksploderer. En konkret reform vi vil kjempe for i neste periode, er 1.500 nye stillinger i skolehelsetjenesten og ved helsestasjonene. Her skal staten bidra med øremerkede penger, sier Lysbakken.

To små og en stor
Høsten har sett to personlig pregede bøker fra sterke lederkvinner i små partier – Kristin Halvorsen og Åslaug Haga. De var med fra starten på det rødgrønne prosjektet og flankerte Jens Stoltenberg da Soria Moria-erklæringen ble presentert i oktober 2005.

De beskriver et ugloriøst og maktkynisk hverdagsliv i skyggen av Arbeiderpartiet. Lysbakken har ingen forhåpninger om spesialbehandling.

– Ingen får noe gratis. SVs seire er kommet gjennom hard kamp. Sånn vil det også være framover. SV bokser over sin egen vektklasse og får til mer enn noe annet småparti har gjort i tidligere koalisjoner, sier Lysbakken.

Jo større oppslutning, desto mer makt. Partilederen understreker alvoret. Det står om SVs liv og regjeringens framtid. Derfor den innstendige appellen til SVs tilhengere. Derfor den tidligste valgkampstart noensinne.

– Erna Solberg er på defensiven. Høyres forsøk på å moderere budskapet blir avslørt. De som tror dette blir en parademarsj for høyresiden, tar feil. Det kommer til å bli et uhyre jevnt valg, sier Lysbakken.

Kommentarer til denne saken