Se video av spørsmålet og hva Stoltenberg og Guldvog svarte:

Det var på onsdagens pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet at temaet rundt forvirringen som har vært knyttet til sprikende budskap om gjenåpning dukket opp.

Der erkjente også statsminister Erna Solberg at kommunikasjonsstrategien kan være vanskelig med så mange forskjellige medieoppslag og vinklinger.

– Det er vanskelig for oss av og til. Det er masse medieoppslag hver dag, alle her spør oss og alle andre om synspunkter og så kommer det ulike oppslag. Så er det ikke alle som har lest hele saken, eller ser alle forbeholdene som er med, og da kan kommunikasjonsstrategien være litt vanskelig. Det kan jeg forstå Jonas Gahr Støres kritikk av, sier Solberg.

Men etter et spørsmål fra NTB, svarte representantene på scenen med klar tale.

Se hvordan Guldvog reagerte på spørsmålet i videoen over.

Les også: Gjenåpningsplan i fire trinn: Erna røpet en dato

- Da tror jeg det blir vanskelig

NTB-journalisten trakk nemlig fram at Nakstad har snakket om at vi må godt under 200 smittede per dag for å gjenåpne, mens FHI-overlege Preben Aavitsland har uttalt at man ikke kan se seg blind på smittetallene, og at antallet innlagte kanskje er viktigere.

- Du, Guldvog, har selv sagt vi kan gjenåpne i slutten av mai. Snakker dere sammen i det hele tatt, eller sitter dere bare på hjemmekontor og koker dette opp selv?

- Vi snakker sammen, vi er enige, og vi kommuniserer, og det blir tatt fram ulike sider av det vi har sagt. Jeg har for eksempel sagt at vi trenger å ha et R-tall under 1, men hver gang jeg har snakket om R, har jeg sagt at «R-tallet» bare er én av flere indikatorer, svarer FHI-direktør Camilla Stoltenberg og legger til at det sånn sett er helt på linje med det Aavitsland og direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, har uttalt seg om.

- Og også det at vi trenger et lavt antall smittede, det er en vesentlig annen indikator i tillegg til R-tallet. Om vi skal si alt dette hver gang, og det skal trekkes fram hver gang, tror jeg at det blir vanskelig å kommunisere i det hele tatt. Men vi kommer til å fortsette å si at «ja, vi kommer til å se på flere ting». Vi må se på helhetsbildet, og det er vi enige om, legger Stoltenberg til.

Etter at FHI-direktøren var ferdig med svaret sitt, ville pressekonferansens programleder gå videre, men NTBs journalist lurte på om Guldvog ville komme med sitt svar.

Det ville også helsedirektøren, som kom med en liten kraftsalve tilbake.

Se Guldvogs svar øverst i saken!

Les også: Texas forbyr vaksinepass: – Fullblods vaksinefascisme

Ap og Frp kritiske

Både Ap og Frp mente i forkant av pressekonferansen at regjeringen må sørge for orden i kommunikasjonen rundt gjenåpning av samfunnet.

Solberg (H) understreket i Stortinget onsdag at regjeringen ikke setter noen dato for framdriften av gjenåpningen fordi det er så mange usikkerhetsmomenter.

– Det er klokt å ikke sette noen dato. Det siste folk trenger nå, er nye nedturer, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug etter at Solberg hadde lagt planen fram for Stortinget.

De siste dagene har det kommet flere uttalelser i mediene om gjenåpningstakten.

Les også: AstraZeneca-stansen: Varsler pressekonferanse

Ledelsen i FHI mente R-tallet må ligge under 1 i uker og kanskje måneder før landet kan gjenåpne, mens beskjeden fra Helsedirektoratet var at antall koronatilfeller må godt under 200 per døgn. Helsedirektøren sa også at første trinn i gjenåpningen kunne komme i gang i slutten av mai.

Utspillene bidrar til å forvirre folk, mente Ap-leder Støre. Han oppfordret regjeringen til å ha kontroll med kommunikasjonen.

– Når det ikke er satt en dato, bør en ikke gi inntrykk av at det er en klokke som tikker, sa han.

- Det er vi usikre på

Mange tenåringer kribler etter å møte vennene sine i skolegården igjen, noe Nettavisen spurte Guldvog om.

- Når kan elever på ungdomsskolen og videregående få tilbake skolehverdagen sin?

- Det er mange som har en ganske normal hverdag allerede, i landet, men når alle kan få det, er vi usikre på, sier Guldvog til Nettavisen.

Han sier dette beror på en rekke forhold:

- Det henger sammen med om vi har en god kapasitet i helsetjenesten, om vi har fått vaksinert tilstrekkelig mange, at vi ikke har for mange med alvorlig sykdom og at smittetallene ikke er for høye.

- Hva vil du si om situasjonen i Oslo?

- Den er krevende i både Oslo og Viken. Vi må få bedre kontroll over smitten, slik at vi får færre på sykehus, med behov for respirator på intensivavdelingen, forklarer helsedirektøren.