*Nettavisen* Nyheter.

Fyrte løs mot republikanerne

Foto: Gabriel Bouys/AFP/Scanpix

«Bestekameratene» Hillary Clinton og Barack Obama gjorde narr av republikanerne.

01.02.08 09:42

Natt til fredag møttes Hillary Clinton og Barack Obama for første gang i debattduell en-mot-en, men den stygge tonen fra Sør Carolina-debatten var lagt igjen hjemme.

- Men vi har det så hyggelig nå, smilte Clinton.

De to kritiserte derimot republikanerne ved enhver anledning.

- Det tok en Clinton til for å rydde opp etter den forrige Bush, og det kreves nok enda en Clinton for å rydde opp etter denne Bush, sa Clinton, og fikk en ekstatisk reaksjon fra publikum i Kodak Theatre.

- USA ingen bedrift
En leser av den amerikanske avisen Politico spurte kandidatene om hvordan de kan styre USA som er som en stor bedrift, når ingen av dem har vært bedriftsledere, slik republikaneren Mitt Romney har vært.

- Jeg mener at USA er mye mer enn en bedrift. Det er en forening, en stor organisasjon som skal beskytte folks verdier. Vi har en president nå som har drevet USA som en direktør, og se hvordan det har gått. Jeg er ikke spesielt glad for hva Bush har gjort, svarte Clinton, som ble møtt av applaus, før Obama la til:

- Jeg vil ikke si at Romney har hatt spesielt bra fortjeneste på sin valgkamp.

Romney har lang erfaring fra næringslivet og pøst millioner av sine egne penger inn i valgkampen, men sliter i kampen John McCain.

Helsereform
Selv om de to demokratene flere ganger fremhevet sine likheter, debatterte de høflig om sine forskjellige syn på helsereform og immigrasjon.

Clinton vil gjøre helseforsikring obligatorisk for alle amerikanere, mens Obama heller vil få ned prisene på forsikring og la folk velge selv om de vil ha sykeforsikring.

Åpner for valgkamp sammen
Mange har spekulert i om de to kandidatene vil stille sammen til valg som president og visepresident. Debattleder Wolf Blitzer fra CNN spurte de to rett ut:

- Ville dere vurdert en valgseddel med Obama-Clinton eller Clinton-Obama?

- Det er åpenbart en stor forskjell på de to alternativene. Jeg respekterer hva Hillary har gjort for landet, men det er for tidlig å spekulere i dette nå, svarte Obama.

- Jeg vil bare si at jeg er enig i alt Barack sa, la Clinton til.

Ta debatten også i Veggavisen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag