Gå til sidens hovedinnhold

Fysiolog: Husløse bør få tak over hodet ved 10 plussgrader

Oslo (NTB): Oslo kommune åpner dørene for husløse når temperaturen blir lavere enn 10 kuldegrader. Fysiolog James Mercer ved Universitetet i Tromsø mener husløse burde ha fått tak over hodet ved 10 plussgrader.

Mercer mener kuldegrensen på 10 minusgrader er helt urimelig.

- Risikoen starter ikke ved en bestemt temperatur, men avgjøres av en rekke faktorer. Om du fryser bestemmes blant annet av bekledning og helsen til en person. Situasjonen må vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Mercer til Aftenposten.

Ved frostskader kan vevet bli skadd som følge av forfrysning, noe som i verste fall kan føre til at man må amputere kroppsdeler. Men Mercer påpeker at det også finnes en annen type frostskade der vevet ikke fryser, men hvor kroppen blir nedkjølt over tid.

- Også dette kan gi store smerter og langvarige konsekvenser, sier han, og foreslår at dørene åpnes for husløse allerede ved 10 plussgrader.

- Det er selvsagt verre å sove ute i minus ti enn i null. Men også null grader er ille. Jeg synes overhodet ikke noe om at dørene for overnatting først åpnes ved ti minus. Det burde ikke være noen fast grense. Men hvis de absolutt må ha en, ville jeg heller satt den ved pluss ti, sier Mercer. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar