Fysisk aktive presterer bedre på jobb

Fysisk aktive presterer klart bedre på jobb. Vi gir deg tipsene til en mer effektiv arbeidsdag.

Sammenliknet med sine inaktive kolleger brukte de fysisk aktive mindre krefter på å produsere mer med høyere kvalitet. Som forklaring på dette foreslår forskerne at økningen i den fysiske kapasiteten som følge av fysisk aktivitet er med på å øke arbeidskapasiteten på jobb, samt motstå tretthet underveis i arbeidet.

Overvektige har større fravær
Konklusjoner fra undersøkelsen vitner om at de fysisk aktive medarbeiderne presterte mer med mindre bruk av krefter, og holdt en høyere kvalitet på arbeidet sitt sammenliknet med dem som var lite eller ikke fysisk aktive.

Det synes også å være en sammenheng mellom overvekt og fravær fra jobb: Jo mer overvektig, desto større sjanse for å være borte fra arbeidet. Dette skyldtes dårlig fysisk helse, samt visse problemer med å omgås kolleger sosialt.

For å forebygge dette kan du ta i bruk ritualer eller rutiner som sørger for at du veksler løpende mellom anstrengelse og avkopling/hvile. Dette kan eksempelvis være å spise et mellommåltid, gå en tur i frisk luft før man går løs på overtidstimene på kontoret, holde på med en hobby etter jobb, prate med kolleger innimellom konsentrert skrivearbeid, ta en lang prat med en god venn. Eller man kan eventuelt gjøre som Sveriges statsminister Gøran Persson: Ta seg en 20 minutters høneblund i løpet av arbeidsdagen.

Slik kan du prestere bedre på jobb:

Poenget er å trene inn slike ritualer i en rolig periode slik at de setter seg og blir en del av deg. Da vil du nærmest automatisk gi deg selv avbrekk som gir verdifull avkopling og påfyll av energi:

  • Ta en form for pause i arbeidet hver annen time: Stikk innom en kollega, gå deg en ti minutters tur eller spis et mellommåltid.
  • Tren tre til fire ganger i uken. Kondisjon og styrke annenhver gang. En av øktene kan gjerne være litt anstrengende.
  • Legg deg og stå opp til noenlunde samme tid hver dag.
  • Vær litt ute hver dag. Gå for eksempel en kveldstur.
  • Drikk fire-fem glass vann jevnt fordelt utover dagen.
  • Gjør noe lystbetont hver dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.