RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fysisk aktivitet kan gi raskere fødsel

Oslo (NTB): Fysisk aktivitet kan bidra til å redusere fødselstiden hos førstegangsfødende, viser ny norsk forskning.

Førstegangsfødende som forbedrer kondisjonen med 5 prosent, kan redusere fødselstiden med 30 minutter, viser en doktorgradsavhandling som forsker og klinisk ernæringsfysiolog Kristin Reimers Kardel står bak.

-30 minutter er lang tid i et fødselsforløp. 5 prosent økning i oksygenopptaket er derimot ikke så krevende å få til, sier Kardel til Aftenposten.

Hun dokumenterer at god kondisjon virker direkte på selve fødselsforløpet.

- Dette er et viktig funn fordi vi vet at risikoen for uheldige fødselsutfall for mor og barn øker jo lenger fødselen varer, sier Kardel.

Resultatene fra studien er basert på et bredt utvalg gravide kvinner som ble testet for oksygenopptak og kondisjon i uke 36 av svangerskapet. Kvinnene ble testet helt til de ble utmattet. Alle var førstegangsfødende.

Kardel sier at gravide kvinner lett kan øke kondisjonen ved å gjøre noen fysiske grep under svangerskapet. Hun mener resultatene i doktoravhandlingen ytterligere understreker hvor viktig det er å være i god form i svangerskapet. Gravide bør være i bevegelse i minst 30 minutter hver dag, på lik linje med dem som ikke er gravide. Mot slutten av svangerskapet kan det derimot bli vanskeligere å trene.

Kardel påviser at trening i svangerskapet ikke fører til skade eller sykdom hos mor eller nyfødt barn, så lenge mor er frisk og sunn og at svangerskapet forløper normalt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere