Gå til sidens hovedinnhold

«Ga» 150.000 til noe som ikke eksisterer

- Vi synes det er ubehagelig at kriminelle personer bruker vårt navn, sier Kon-Tiki-direktør.

I 2011 fikk Waleed Ahmed hjelp av Oslo kommune til å utarbeide en forretningsplan for Grønt Norge.

Nettavisen NA24 har nå fått tilgang dokumentet.

«Grønt Norge har valgt å donere NOK 4,- pr. solgte enhet til ”grønn” forskning. Donasjonen håndteres via et fond. Dette gjorde at Grønt Norge allerede første året hadde gleden av å gi NOK 150 000,- til Kon Tikis stiftelse for forskning på grønn teknologi.», heter det i forretningsplanen til selskapet.

Det får Kon-Tiki Museet til å reagere.

- Jeg kjenner ikke til denne donasjonen. Det er bare vi som bruker «Kon-Tiki»-navnet som stiftelse. Jeg ville være veldig overrasket dersom jeg ikke skulle ha fått med meg denne gaven, sier Maja Bauge, direktør ved museet, til Nettavisen NA24.

Fengslet i USA

Et søk i Lotteri- og stiftelsestilsynet viser at stiftelsen Ahmed referer til ikke engang eksisterer.

- Dette er ikke hyggelig. Vi synes det er veldig ubehagelig at kriminelle personer bruker vårt navn og identitet, sier Kon-Tiki-direktøren.

- Vi er selvfølgelig for miljøvern, men vi forsker ikke på grønn teknologi, understreker hun.

Waleed Ahmed sitter nå fengslet i Los Angeles i USA. Han er tiltalt for å ha lurt en pengesterk investor til å betale 1,1 millioner dollar for enerett til Justin Bieber-konserter i Skandinavia. Dommen er ventet i begynnelsen av juni.

- Datteren til Baksaas testet produktet

Det er ikke bare Kon-Tiki som blir brukt i forretningsplanen til Grønt Norge.

«Vi kjente noen som hadde kontaktdetaljer til Telenors administrerende direktør (5. største teleselskap i verden), og vi fikk møte han for å presentere produktet. Vi ga den eneste prototypen vi hadde til konsernsjefens datter, og hun prøvde ut produktet. Etter en uke med endeløs spenning fikk vi et svar. Produktet var blitt sendt til produktmanageren i Telenor, og de ville gå videre med oppfinnelsen vår.»

«Markedsføringen av produktet og selskapet har utelukkende gått via nettverk og medieoppslag. Eksempler på dette er møter med næringsminister Trond Giske blant annet på God Morgen Norge og med Telenors konsernsjef Fredrik Baksaas. Sistnevnte har fungert som referanse og trygghet for kontakter og avtaler i utlandet.»

Telenor bekrefter at produktet ble testet, men ikke helt slik Ahmed påstår.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Prototypen vi fikk fra Grønt Norge ble først testet av noen i Telenor. Deretter gjorde en produktteamet en evaluering som endte med at vi ikke gikk videre med mobilladeren, sier Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor Group, til Nettavisen NA24.

Waleed Ahmed fikk 150.000 kroner i etablererstipend fra Innovasjon Norge.

Les også: Derfor krever ikke staten pengene tilbake

Vet du noe om denne saken? Tips Nettavisens journalist!

I lang tid har Nettavisen NA24 forsøkt å få den fengslede mannen, hans familie og amerikanske advokat Humberto Diaz i tale. Tross gjentatte forsøk med telefon, e-post og husbesøk ønsker ingen å uttale seg om saken.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken