*Nettavisen* Nyheter.

Ga falsk forklaring om overgrep for å få erstatning

Foto: Roy Storvik (Rogalands Avis)

19-åring anmeldte faren.

17.01.14 11:37

(Rogalands Avis) 19-åringen forklarte til politiet at han var utsatt for overgrep av faren i en årrekke. Nå er han selv dømt til fengsel for å ha kommet med falsk forklaring.

10. desember 2010 var 19-åringen på et lensmannskontor på Jæren og avga forklaring om at han ved en rekke anledninger i perioden 2001 til 2006 ved en rekke anledninger var blitt utsatt for seksuelle overgrep av sin far.

Dette til tross for at han uttrykkelig var gjort kjent med vitneansvaret.

19-åringen ble innkalt til nye politiavhør i begynnelsen av januar 2011 der han opprettholdt og utdypet politiforklaringen sin.

Pågrepet
Dette førte til at faren ble pågrepet og siktet for seksuell omgang med barn under 14 år.

Da saken nylig gikk i Stavanger tingrett opprettholdt han forklaringen sin om at han hadde blitt misbrukt av faren minst to ganger per uke i det aktuelle tidsrommet.

19-åringens far har benektet ethvert seksuelt overgrep mot sønnen.

Sentralt i saken er at 19-åringen har forklart veldig lite om detaljer i forbindelse med de påståtte overgrepene.

Retten fant heller ikke noen grunn til å tvile på farens forklaring.

– Gjorde det for penger
I tillegg la retten stor vekt på forklaringen til 19-åringens jevngamle søskenbarn.

Ifølge søskenbarnet hadde 19-åringen sagt til ham at han ikke var misbrukt og at søskenbarnet skulle få 50.000 kroner for å ikke si dette til noen.

19-åringen skal også ha sagt til søskenbarnet at han forventet å få en erstatning på 750.000 kroner som en følge av overgrepsanmeldelsen.

Søskenbarnet valgte å gå til politiet med opplysningene da han ikke maktet å se at 19-åringens far fikk ødelagt livet sitt som en følge av 19-åringens anklager.

Krangel om regning
Retten la også til grunn at det oppsto en konflikt mellom faren og sønnen i forbindelse med en større telefonregning.

Sønnen, moren og stefaren ville at han skulle bruke konfirmasjonspengene til å betale denne.

Faren var mot dette og ville at sønnen skulle skaffe seg en jobb for å betale regningen.

Retten konkluderte med at en ikke kunne fastslå med sikkerhet at problemene omkring regningen og et håp om erstatning ligger bak anmeldelsen, men at hendelsene er sammenfallende i tid.

Saken har vært oppe i rettssystemet tidligere. Tingrette kom til at gutten ikke var seg bevisst følgen av at faren kunne bli siktet for forholdet og at han derfor måtte frifinnes. Det mente ikke Gulating lagmannsrett som blant annet viste til at 18-åringen i avhør hadde gitt uttrykk for at han ønsket at faren skulle bli straffet.

Dommen fra tingretten ble opphevet og nå har Stavanger tingrett kommet til at 19-åringen skal dømmes til 35 dagers betinget fengsel.

I forbindelse med straffeutmålingen la retten vekt på at saken var blitt gammel uten at 19-åringen kunne lastes for dette.

I tillegg la retten vekt på at han bare var 15 år gammel da han kom med den falske anmeldelsen.

Les flere saker fra Rogalands Avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.