*Nettavisen* Nyheter.

Gå for smartkarbo når du vil ned i vekt

Foto: (Foto: Thinkstock)

Det handler om å velge de riktige karbohydratene.

25.01.14 16:36

(SIDE2:) Til tross for at lavkarbotrenden har dabbet av de par siste årene, så er det fortsatt mange der ute som er engstelige for karbohydrater. Særlig mange av de som er på slankeren ser på karbohydrater som sin verste fiende, men du trenger ikke å kutte ut brød og korn for å miste noen kilo.

Sunnere karbohydrater

Man snakker gjerne om «raske» og «langsomme» karbohydrater, men hva vil dette egentlig si? Enkelt forklart så betyr dette at mat med raske karbohydrater tas fort opp i kroppen og gir rask blodsukkerstigning, mens mat med langsomme karbohydrater tas saktere opp og gir dermed en jevnere blodsukkerstigning.

- Det handler om å spise de riktige karbohydratene, sier ernæringsfysiolog Lyssie Lakatos til Shape.com.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helle Nilsen (Side2)

Hun viser til et «smartkarbo-kosthold» og anbefaler at man velger matvarer med næringsrike karbohydrater som bidrar til en jevn og langsom blodsukkerstigning samt en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.

Disse karbohydratene får du for eksempel fra helkorn, belgfrukter, grønnsaker, brun ris, quinoa, nøtter, frø, frukt, bær og yoghurt. Ved å holde et stabilt blodsukker er det nemlig større sannsynlighet for at du ikke overspiser eller faller for fristelsene du helst vil unngå, mener ernæringsfysiologen.

Lege Fedon Lindberg er også tilhenger av «smartkarbo» og omtaler dette kostholdet ofte som «et lavglykemisk middelhavskosthold». Et smartkarbo-kosthold vil si færre og sunnere karbohydrater, mer protein, sunt fett og fiber enn hva nordmenn flest spiser i dag, skriver Fedon på sine nettsider.

Han anbefaler at man får karbohydratene sine fra grønnsaker, belgfrukter, nøtter, frø og fullkornsprodukter i tillegg til å spise nøtter, ost, yoghurt og olivenolje. Samtidig skal man redusere inntaket av matvarer med «raske karbohydrater» som for eksempel lyst brød og fin bakst, lys pasta, hvit ris, poteter og sukkerrike matvarer.

Fedon påpeker at et smartkarbo-kosthold ikke bare kan være gunstig for en eventuell vektnedgang, men at denne type mat også kan være positivt i forhold til din generelle helse og energinivået ditt.

Sjekk ut disse tipsene til næringsrike og smarte karbohydratkilder:

Quinoa

Disse frøene er proteinrike og bidrar til å gi deg en god, langvarig metthetsfølelse. Quinoa inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen din trenger og er et sunt og næringsrikt alternativ til for eksempel hvit ris, lys pasta og potet. Den glutenfrie matvaren er i tillegg rik på blant annet fiber, magnesium, folat og riboflavin.

Havregryn

Disse grynene har mange helsemessige gevinster. Blant annet bidrar havregryn til en langsom og jevn blodsukkerstigning, langvarig metthetsfølelse og en god fordøyelse. Matvaren inneholder flere viktige vitaminer og mineraler som blant annet sink, jern, magnesium, tiamin samt kostfiber. Små og store havregryn har samme næringsinnhold, men de store grynene blir sett på som det beste valget fordi fordøyelsen da må jobbe mer for å hente ut næringen av kornene.

Belgfrukter

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock (Getty Images)

Både kikerter og linser havnet på topp10-listen i forbindelse med en kåring av de sunneste og mest nyttige grønnsakene og belgfruktene, utført av Svenske Livsmedelsverket fjor høst. Disse matvarene er gode vegetabilske proteinkilder og belgfrukter har også lav glykemisk indeks, noe som er positivt for blodsukkerreguleringen. Kikerter, linser og bønner er næringsrik mat som blant annet kan skryte av å være en god kilde til blant annet kostfiber, jern, kalsium, sink, magnesium og folat.

Velg eksta grovt brød

Du trenger slettes ikke å si farvel til smørbrød eller brødskiver når du skal ned i vekt, men det gjelder å velge det riktige brødet. Selv om mange brød blir omtalt som «grovbrød» så er det mange varianter som ikke er noe særlig bedre valg sammenlignet med mellomgrovt brød og loff. Desto grovere melet i brødet er, desto høyere er innholdet av fiber, vitaminer og mineraler.

Brød bakt med 25-50 prosent sammalt mel eller hele korn blir kalt for «halvgrove brød», mens brød bakt med 50-75 prosent sammalt mel eller hele korn omtales som «grovt brød». «Ekstra grovt brød» er brød bakt med 75-100 prosent sammalt mel eller hele korn.

Ifølge brødskalaen er det mange «grove brød» som havner akkurat innenfor grensen til grovt, med for eksempel 51 prosent, noe som betyr at disse grovbrødene ikke er særlig mer grove enn et mellomgrovt brød. Derfor bør du i tillegg se etter grovhetsprosenten på brødposene eller et «ekstra grovt brød» for å ha full kontroll og at du unngår følelsen av å bli lurt.

Grønne erter

Erter er rik på kostfiber og belgfrukten er en god vegetarisk proteinkilde. De inneholder også ulike B-vitaminer, betakaroten og andre karotener. En halv kopp grønne erter gir hele 12 prosent av anbefalt inntak av sink per dag, et mineral som kan være med på å dempe sultfølelsen, skriver Shape.com.

Bygg

Hele byggkorn får blant annet skryt på grunn av sitt innhold av bletaglukaner som sies å være kolesterolsenkende, forebygge hjerte- og karsykdom og som gir et langsommere opptak av næringsstoffer. Dette bidrar til en jevnere regulering i blodsukkeret og bygg er i tillegg rikt på kostfiber.

Ifølge Helsedirektoratet bidrar kostfiber med lite energi samtidig som det kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.