Gå til sidens hovedinnhold

- Gå i gang på nyåret

- Det er masse penger der: Gå i gang, sier regjeringen om tempoet for nye krisetiltak.

- Som ledd i arbeidet med tiltakspakken som skal legges fram i januar, er regjeringen i gang med å gjøre alt klart for at prosjekter kan settes i gang tidlig på nyåret, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter møtet med opposisjonen onsdag.

Ber kommunene investere
Onsdag sendte regjeringen et brev til landets kommuner der de ber dem legge til rette for at de raskt kan starte opp nye vedlikeholds- og investeringsprosjekt.

Les hele brevet her (ekstern lenke)

- Kommunene kan bare begynne å planlegge, ruste opp skoler og alt det der, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) på en pressekonferanse etter møtet.

- Det ligger masse penger der
Da hun fikk spørsmål om opposisjonens utålmodighet med tempoet i gjennomføringen av tiltak, svarte hun slik:

- Det er ikke noen grunn til å legge seg på sofaen og vente til januar. Opp å stå! Det ligger masse penger der, det er bare å gå i gang.

Regjeringen har allerede satt i verk en lang rekke tiltak for å redde arbeidsplasser og redusere effekten i Norge av den internasjonale finanskrisen.

- 14 milliarder
- Det skal mye til å klare å bruke 14 milliarder i januar, sa Stoltenberg.

Gjennom statsbudsjettet, som virker fra den 1. januar, blir økonomien stimulert med 14 milliarder.

Samtidig legger budsjettet til rette for lavere rente, som er det tiltaket som virker raskest, både for privatpersoner, bedrifter og kommuner. .

- Renten er satt ned to ganger og sentralbanksjefen har varslet at den skal settes ytterligere ned før jul, sa statsministeren.

Skynder på vegvesenet
I tillegg til å skynde på kommunesektoren, har regjeringen satt i gang arbeid i statlige virksomheter som blant annet Statens vegvesen og Statsbygg for å få i gang enda flere prosjekter raskt, ifølge Stoltenberg.

- Dette gjør vi for å sikre arbeidsplasser og trygge norsk økonomi, sier han.

Tiltakene som kommer i januar vil ifølge Stoltenberg innebære en enda sterkere opptrapping av bevilgningene til offentlige bygg og anlegg og til vedlikeholdsprosjekter, slik også opposisjonen har vært opptatt av.

Stoltenberg sier departementene er i tett kontakt med statlige virksomheter for å sikre at det raskt vil være mulig å få i gang prosjekter som kan gi arbeidsplasser og være positive for norsk økonomi.

- Rentekutt mest effektivt
Samtidig understreker statsministeren at budsjettet legger til rette for lavere renter, og han viser til at renten er satt ned to ganger og at Gjedrem har varslet ytterligere kutt.

- Lavere rente er det tiltaket som virker raskest, både for privatpersoner, bedrifter og kommuner, sier Stoltenberg.

Jobber for å sikre lånetilgang
Samtidig treffer staten gjennom garantiordninger og andre virkemidler tiltak for å sikre bedriftene og kommunene tilgang på lån til viktige prosjekter. Kommunalbanken har fått økt egenkapital og kan utvide lånerammen med 15-20 milliarder kroner. Videre har regjeringen lagt fram tiltak spesielt rettet mot eksportnæringene ved å øke garantirammen til GIEK, lånerammen til Innovasjon Norge og ved å sikre eksportbedrifter finansiering gjennom en avtale med Eksportfinans som innebærer at det gis statlige lån på 50 milliarder kroner til industrien.

Døra på gløtt for skattekutt
Et av spørsmålene opposisjonen har mast mest om, i tillegg til tempoet, er skattelettelser. Det var ikke nevnt i pressemeldingen fra Statsministerens kontor etter møtet, men på pressekonferansen kom Stoltenberg med dette svaret:

- Vi har sagt det vi har sagt hele tiden. Vi kommer ikke til å gjennomføre usosiale skattelettelser. Så har vi ikke utelukket sosiale og godt innrettede tiltak på skattesiden.

- Konstruktiv dialog
Fremskrittspartiets Siv Jensen sa dette etter møtet:

- Vi har hatt en konstruktiv dialog. Vi er uenige om noen viktige ting, både tempo, skattelettelser og trolig også hvor mye penger det er fornuftig å bruke, men det viktigste er at regjeringen er åpen for innspill, sier hun til Nettavisen.

- Det kom ikke noe overraskende ut av møtet, tilføyer hun.

- Konstruktivt
- Vi er enige om prosessen, men ikke om tempoet, sier Høyres Erna Solberg, og etterlyser konkrete tiltak innenfor bygg og anlegg.

- Vi mangler kanskje litt på skatt, men er enige blant annet om å satse på bygg og anlegg. Det er likevel veldig generelt og lite konkret det regjeringen har kommet med, sier Solberg videre.

Venstres Lars Sponheim sa det ikke var mye nytt som kom fram, men var likevel fornøyd med dialogen og sa at det er viktig å komme i gang fort å gi blant annet kommunene den finansielle sikkerheten for investerings- og vedlikeholdsoppgaver.

- Nå skal vi brette opp ermene sammen, er kommentaren fra KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken