Sammy Myklebust

Gå til kirken og ta deg en øl

Øl, kirke og kultur:

Kulturkirken Jakob i Hausmanns gate.

Kulturkirken Jakob i Hausmanns gate.

Jeg er overbevist om at øl og kirke hører sammen og her kommer beviset.

I en britisk landsby finner du alltid en pub like i nærheten av kirken, og i det aller meste av det sørlige Europa er det ikke noe markert skille mellom det å ta seg en øl, eller et glass vin, og det å være religiøs. Det serveres gjerne øl eller vin til kirkekaffen, og i Belgia brygger til og med munkene for å tjene penger til drift av klostrene. Alkoholen blir rett og slett betraktet som en del av guds skaperverk, som en, i likhet med mye annet i dette skaperverket, ikke skal fråtse i.

Her oppe i steinrøysa har kirken, og ikke minst bedehuset, tatt dette med alkohol på en litt annen måte:

«Har du drukket en dråpe har du syndet», sa predikantene.
(Og da kan jeg jo synde litt mer før jeg ber om tilgivelse, tenkte folk.)

Noe som i store deler av landet har ført til en solid kløft mellom kirken og oss som liker å nyte hele skaperverket.

Jeg vet ikke om det er dette «Håndverksølfestivalen i Oslo» har satt seg fore å gjøre noe med, men de har i alle fall lagt festivalen til en kirke: Kulturkirken Jakob.

Et godt valg om du spør meg, for i tillegg til brobyggingen mellom kirke og folk er vi her i et av de mindre usentrale områdene i Oslo. 12 minutter å rusle fra Plata og fem minutter i limousin fra Slottet.

Seidelfritt

Dette er en ølfestival av den typen der det legges opp til at du skal ha muligheten til å smake på flest mulig forskjellige øl. Derfor serveres ølet i små smaksglass - og ikke i en-liters seidler - og derfor forventes det og at folk oppfører seg forholdsvis normalt og ikke som om de er på russefest. (Noe 99,99 prosent også gjør.)

Foto: Hanne Linnea Nymoen, Instagram


Utvalget

Med cirka 30 norske byggerier, og mer enn en håndfull utenlandske, blir det servert noe for en hver smak. Enten du liker det surt, søtt, bitter, befruktet, melkeinfisert, kveiket, lagret, kokt eller rått kan jeg love at du finner noe av interesse, men bli ikke skremt om du heller ønsker «normalt øl». Både lager (pils) og lett tilgjengelige ales vil være å få tak i, og på toppen av dette vil både sider og mjød være tilgjengelig.

Det er vanskelig å anbefale noe spesielt, men når jeg treffer Oslos egne vilbasser fra «Eik og Tid», må jeg alltid sørge for å få smakt noe av det de har med seg. Jeg har også smakt noen fantastiske øl fra lille «Kjerlingland Brygghus» og når «heimføingane» fra Os (sør for Bergen, med Søviknes som ordfører) tar turen til hovedstaden, bør en benytte anledningen til å smake på ølet fra «Bjørnafjorden Bryggeri».
Men det herligste med slike festivaler er alltid de positive overraskelsene som dukker opp, og med flere lanseringer kan det fort bli noen slike.

Åpningstider:

Fredag, 7 juni: 15:00-22:00
Lørdag, 8 juni: 13:00-22:00

Utstillere:

7 Fjell Bryggeri
Aja Bryggeri
Amundsen Bryggeri
Austmann Bryggeri & Taproom
Bjørnafjorden Bryggeri
BrewDog
Bryggerhuset
Bryggerhuset Veholt
Bygland Bryggeri
Bådin
Cervisiam
De Tvende
E.C. Dahls Bryggeri
Edel Sider
Ego Brygghus
Eik & Tid
Firestone Walker Brewing Co.
Fjordfolk Mikrobryggeri
Grünerløkka Brygghus
Homborsund Bryggeri
Haandbryggeriet
Kinn Bryggeri
Kjerlingland Brygghus
Le Trou du diable - Microbrasserie, Boutique et Salon
Lervig Aktiebryggeri
Mjøderiet
MonkeyBrew
Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri A/S
Oppigårds Bryggeri AB
Qvart Ølkompani
Schouskjelleren Mikrobryggeri
Senja Handbryggeri
Skifjorden Bryggeri
Skumbag
Slakteren Brygghus
Sleeping Village
Spike Brewery
St. Hallvards Bryggeri
Stockholm Brewing Co.
Stone Brewing Berlin
The Brooklyn Brewery
Trysil Bryggeri
Tya Bryggeri
Voss Bryggeri
Wettre Bryggeri
Wylam Brewery
Ægir Bryggeri
ØX Tap Room

Jeg tar turen. Treffer jeg deg?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.